Önkéntességet Veszprém megyébe!
2011. január 24. hétfő, 01:36 Közéleti hírek

Az Európai Unió a 2011-es évet az Önkéntesség Európai Évének nyilvánította. Ennek hatására Európa-szerte várhatók önkéntességgel kapcsolatos rendezvények, megmozdulások, akciók, melyekhez hazánk a soros elnökség miatt kezdeményező módon csatlakozik. Az Önkéntesség Európai Évének nemzeti prioritásai közé tartozik az önkéntesség motivációinak megteremtése, fejlesztése, valamint az önkéntesség szerepének tisztázása a kompetenciák fejlesztésében és a munkaerőpiacra való beilleszkedésben.

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület sajtótájékoztató keretein belül irányította rá az Önkéntesség Európai Évére a figyelmet január 19-én délután Veszprémben, amikor biouzsonnával egybekötve adtak tájékoztatást a megyében folyó önkéntes munkáról a Tapó fogadó különtermében.

– Magyarország is az önkéntességet akarja hirdetni, amiben más európai országok már előrébb járnak – mondta Mátyás Mónika, az Önkéntes Centrum szakmai vezetője. – Sokan nem tudják, mi az önkéntesség, mások még nem próbálták ki, megint mások nem is akarnak önkéntesek lenni. Látható, hogy fejlődnünk kell. Minden megyében vannak szervezetek, melyek segítenek, ha valaki önkéntes munkát szeretne végezni, azonban ha nincsenek fogadóhelyek, ők sem tudnak semmit tenni.

Mátyás Mónika
 
Mátyás Mónika elmondta, elindult egy online kutatás a www.onkentes.hu honlapon, amely jobban fel tudja mérni az emberek érdeklődési körét, így könnyebb felvenni a kapcsolatot a megfelelő fogadóhelyekkel. – Jó lenne, ha minél többen kitöltenék a kérdőívet a megyében, hiszen ez egyfajta verseny is – mondta.
 
Dr. Baloghné Uracs Mariann, a Civilszerviz Községfejlesztők Közhasznú Egyesületének munkatársa számolt be róla, hogyan dolgoznak Pápán annak érdekében, hogy minél több intézmény és szervezet fogadóhellyé váljon, és több önkéntes regisztrálja magát a rendszerben. Civil újságot és honlapot működtetnek, különböző rendezvényeket szerveznek, amihez várják a segítőket, valamint felvették a kapcsolatot az idősek otthonával is.
A vörösiszap-katasztrófa által sújtott területekre is várták az önkéntes segítőket, melyről Varga Andrea, a „Kristály-völgy” Terület- és Vidékfejlesztési Egyesület munkatársa beszélt. – Önkéntesekre nagy szükség volt Ajkán, hogy az adományok minél előbb eljussanak a rászorulókhoz. Minden nap 20–30 önkéntes 18 ezer munkaórában dolgozott az adományok elosztásában. Csomagokat állítottak össze, ruhákat válogattak, és az ideiglenesen elszállásolt embereknek segítettek – mondta.

Varga Andrea
 
Az önkéntesség terjesztésében a megyei Önkéntes Centrumoknak úttörő szerepük van, hiszen itt tudnak segíteni mindazoknak, akik önkéntesek szeretnének lenni, valamint a szervezetek és intézmények is itt kaphatnak felvilágosítást. A fogadóhelyeknek tudniuk kell, hogy mivel ez ingyen végzett munka, olyan élményekhez kell jutniuk az embereknek, amely motiválja őket hosszú távon.
Veszprém megyében az Önkéntes Centrum a fogadóhelyek számára ingyenes felkészítést, fejlesztést biztosít, és önkénteseket közvetítenek. Intézményi tájékoztatót január 27-én tartanak Veszprémben, január 28-án pedig Ajkán. Januártól várják azon magánszemélyek vagy csoportok jelentkezését, akik önkéntes munkát szeretnének végezni. Februártól középiskolások számára hirdetnek meg ötlet-pályázatot, melyen kreatív megoldásokat keresnek az önkéntesség népszerűsítéséhez. Mátyás Mónika hozzátette: szeretnék, ha 2011. decemberére, az Önkéntesség Európai Évének végére már jól működő önkéntes rendszer alakulna ki hazánkban, és ezen a területen sokat fejlődne addig az ország.
 
Forrás: Vehír.hu