Üléseztek a bizottságok
2011. január 25. kedd, 12:11 Közéleti hírek

A csütörtöki közgyűlés legnagyobb jelentőséggel bíró pontja a belvárosi rehabilitációval kapcsolatos konzorciumi szerződés megkötése.

A Közjóléti Bizottság ülésén mindenekelőtt az önkormányzat által alapított kitüntetésekről szóló helyi rendelet megalkotása volt napirenden. A bizottsági tagok meghallgatták a városban működő kulturális intézmények előző évi beszámolóját, valamint a 2011-es terveket. Elhangzott, hogy a veszprémi közintézményeket milyen módon tudják megközelíteni a fogyatékkal élők. A veszprémi 13 éves gyermekek humán papillóma vírus elleni védőoltásának önkormányzati támogatási lehetőségét is megvizsgálták a munkanapon. A társadalombiztosítás ezt nem finanszírozza, ezért ha az önkormányzat közgyűlése megszavazza, akkor a jövőben igény szerint hozzá lehet jutni ehhez az oltáshoz. Világszerte a szexuálisan aktív fiatal nők több mint 50 százaléka legalább egyszer átesik a fertőzésen élete folyamán.

A belvárosi rehabilitációról is tárgyaltak a bizottsági üléseken

A belvárosi rehabilitáció konzorciumi szerződéséről tárgyaltak elsők között a Városstratégiai és Városmarketing Bizottság ülésén. Ez a dokumentum fogja össze a projektben résztvevő tagokat, jogi, gazdasági és egyéb kapcsolatukat rendezi. A konzorcium vezetői feladatát az önkormányzat látja el, a Pro Veszprém Kft. a szakmai felügyeletet biztosítja. Az ülésen egyebek mellett javaslatot tettek kegyeleti munkacsoport létrehozására, melynek feladata a veszprémi védendő sírok felkutatása.

A Tulajdonosi Bizottság munkanapján szó volt többek között arról, hogy a Veszprémi Egyetemi Stadion Nonprofit Kft. ügyvezetését továbbra is Tóthné Stupián Anikó végezze. Lugossy Mária szobrászművész jelezte az önkormányzat felé, hogy Rhea című gránit nonfiguratív modern szobrát ingyenesen tulajdonba adná a város részére. A szobor jelenleg a Balaton Plaza épületében található, ez a művésznő szerint nem megfelelő helyszín egy ilyen színvonalas műalkotás részére, szeretné, ha az ingyenes átadással egyidejűleg a város méltóbb helyet találna számára. Egy másik műalkotásról is hasonlóképp döntöttek, Raffay Béla szobrászművész Wass Albert író életnagyságot meghaladó kő posztamensen álló bronzból készült mellszobra ingyenesen az önkormányzat tulajdonába kerül, ha a közgyűlés így dönt. Mindkét esetben egy neve elhallgatását kérő polgár adománya fedezi a felmerülő költségeket.

Az Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottság kihelyezett ülését a Deák iskolában tartotta. Egyebek mellett tájékoztató hangzott el a házigazda intézmény előző évi tevékenységéről, a Veszprémi Kistérség Többcélú Társulása és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata között kötött ellátásisSzerződés módosításáról, vagyis a Nevelési tanácsadó működéséről. A Veszprémi Diák- és Ifjúsági Önkormányzat is beszámolt az elmúlt egy év tevékenységéről, valamint döntöttek a Kastélykert Óvoda maximális csoportlétszám túllépéséről.

A Pénzügyi és Költségvetési Bizottság is meghallgatta a városi fenntartású közintézmények akadálymentesítéséről szóló tájékoztatót. A tervek szerint először a sürgős és érdemes intézménycsoportban a nagy forgalmú, ugyanakkor nem nagy nehézségbe ütköző átalakítással járó akadálymentesítéseket hajtják végre. Elhangzott, a Rózsa u. 48. számú társasház felújítása során keletkezett 1.583.803 forint többletköltség fedezetéül a társasház által már befizetett önrész kamatösszegét jelölték meg. A bizottság szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által előkészített belvárosi rehabilitáció konzorciumi szerződésére szolgáló mintadokumentum módosítása szükséges az egyetemleges felelősségre vonatkozó rendelkezésnél. A közgyűlésen a polgármester a többi bizottság javaslatának áttekintése, az esetleges módosító indítványok befogadása, vagy elutasítása után terjeszti a képviselők elé a dokumentumot, aminek élénk vitája várható.

Forrás: Vehír.hu