Küzdelem a képviselők számára
2011. február 14. hétfő, 03:21 Közéleti hírek

Takács László, a 2. választókerület egyéni képviselője számolt be a körzet problémáiról és a rá váró feladatokról.

– Milyen sajátságos problémák jellemzik körzetét?

– Két részre osztható a kerületem: a Bakonyalja lakótelep, valamint a Haszkovó, Damjanich és Aulich utcák. Más a probléma mind a két területen, úgy néz ki, hogy lakossági fórumot is kettőt kell majd tartani. A Bakonyalja lakótelep tele van fiatalokkal, a legtöbb kismama itt van. Mindenhol gondot jelent a régi lakótelepi panelházak állaga, minősége, szükség lenne a panelházprogram folytatására, amire nem tudom, lesz-e lehetőség – idén biztosan nem. Szükség lenne a házak szigetelésére, a nyílászárók cseréjére. Ezek a legtöbb embert érintik. A játszóterek karbantartása, átépítése, valamint ahol szükséges, újak létesítése is napirenden van. Nagyon sok helyen járdákat kell építeni. A lakótelepen sajnos nagyon sok a hajléktalan, a szemetet szétszórják, viszi a szél, tehát erre is megoldást kell találni. Az Aulich utcában panaszkodnak, hogy gyalogátkelőt kell felfesteni, mivel gyors forgalmú, széles útról van szó, ennek megoldásán is dolgozom. A buszmegállók fedetté tételét is meg kellene oldani, de még nagyon sok dolgot felsorolhatnék, rengeteg tennivaló van.

 
Takács László

Sajnos kevesen járőröznek a lakótelepen. Miden tiszteletem az övék, mivel ellenszolgáltatás nélkül tevékenykednek. Ha ilyen formán bármit is csinálnak, az üdvözlendő. Sportolási lehetőségek megszűntek a körzetemben, ám fontos lenne a gyerekeket rábírni a sportolásra. Rendezvényeket, előadásokat kell tartani, felhívni a bűnmegelőzésre és a drogproblémákra a figyelmet, több időt és teret kellene adni ezeknek a dolgoknak.

– Milyen tervei vannak a választókerületében?

– Nagy híve vagyok a környezettudatos életmódnak. Ha mód és lehetőség van rá, akkor az embereket meg kell ismertetni a lehetőségekkel, hogy kezeljék úgy a hulladékot, hogy könnyebb legyen utána szelektálni, és minél többet tudjunk belőle visszanyerni, újrahasznosítani. Most megkerestek a Jutas úti garázsokkal kapcsolatban is, körülbelül 1200 garázs van azon a területen. Majdnem egy külön város a városban. Ott is szükség lenne olyan fejlesztésekre, amelyekkel új garázsokat építhetnének. Leültem a polgármester úrral erről tárgyalni. A meglévő garázsok környezetének a rendbetételére is szükség van, mert nagyon szemetes, fel kell hívni a figyelmet, hogy vigyázzanak rá, mert a saját környékük. A csapadékvíz elvezetése is megoldandó probléma.

Elveszett az emberekben a közösségi élet, mindenki befelé fordult. Érthető is, nem marad arra energia, hogy a környezetért tegyenek, ebben szeretnék egy kicsit előrébb lépni. Fogjunk össze, menjünk le, és tegyük rendbe saját környezetünket! Ugyanakkor ennek a fenntartása is fontos lenne, hogy maradjon is úgy, vigyázzunk arra, amit csináltunk. Túl nagy trauma kell ahhoz, hogy összefogjanak az emberek, de ezt a hétköznapokra is át kellene vinni. Az embereket fel kéne rázni. Elvesztek a közösségi terek. A Bakonyalja lakótelepen az akkori városvezetés nem gondolt arra, hogy kellene egy tér, ahol az emberek összejöhetnek. A legközelebb a Hemo van, ahova este már nem nagyon megy el senki, kocsiba ezért nem fognak beülni. Lakossági fórumon tapasztaltam, hogy nem jönnek fel odáig, ha a környékben lenne hely, akkor szívesen eljönnének, de nem teszik meg. Erre az előző városvezetés nem gondolt, nekünk kell jóvátenni.

– Milyen a körzetben található intézmények állapota, színvonala?

– A Deák Ferenc Általános Iskolában példamutató oktatás folyik. Az épület elöregedett, nagyon sok javítani való van, amit a városvezetés is felismert. Egy részét ennek meg tudjuk oldani, de mivel régi épületről van szó, az ember alig fejezi be a munkálatokat, folytathatná a többivel. A tornaterem padlója szinte már alkalmatlan arra, hogy órát tartsanak, úgy néz ki, ezt is meg tudjuk oldani. Csodálom az ott folyó oktatás színvonalát, példaértékű a város többi intézménye számára.

A Gábor Áron utcában található az Éltes Mátyás Fogyatékkel Élők Nappali Intézménye és Gondozóháza, ahol most be szeretnék vezetni a felnőttképzést is. Nem szerencsés, hogy a korosztályok most együtt vannak. Ennek a megvalósítására szükségük lenne még helységre.

– A 2011. évi költségvetést most fogják kidolgozni, de előre láthatólag mire lesz elég a képviselői kerete?

Küzdelem minden képviselő számára, hogy a saját körzetében minél kedvezőbb feltételeket harcoljon ki, de ez nem fog menni, mert elég szűkös a költségvetés. Amit nem kimondottan pénzben, hanem közösségi munkában meg tudnánk saját magunk is oldani, arra kellene nagyobb hangsúlyt helyezni. A faültetéseket, a játszóterek felújítását meg lehetne csinálni saját eszközökből is. Megpróbálok mindent elkövetni azért, hogy a legégetőbb problémát tudjuk orvosolni. Harc lesz, de készen állok rá. Erre vállalkoztam, és ezt szeretném folytatni továbbra is. Bármilyen problémával meg lehet keresni, lassan kész lesz a honlapom is.

Forrás: Vehir.hu