Kríziskezelő felállítását kezdeményezik
2011. március 05. szombat, 00:00 Közéleti hírek

A Jobbik veszprémi képviselője nehezményezi, hogy csak az egyéni választókerületi képviselők részesülnek a képviselői keretből.

Nem túlzás azt mondani, hogy az idei év legnagyobb fenyegetését jelentheti, ha több tízezer honfitársunk veszíti el ingatlanát, életterét, jövőjét – jelentette ki Kovács Rajmund. Az „ingatlanszakma” mintegy 300-400 ezer lakáshitelről mondta ki, hogy menthetetlen, azaz tulajdonosa képtelen fizetni a jórészt önhibáján kívül megemelkedett törlesztőrészletet. Egy átlagos lakás devizahitelének törlesztőrészlete tavaly április óta mintegy harmadával növekedett. Erről jobbára nem az emberek tehetnek, hanem a felelőtlen pénzintézetek és olyan nemzetközi folyamatok, amelyek ellen a kormányzat alig tett valamit – hangzott el a Jobbik Magyarországért Mozgalom Veszprémi Alapszervezetének sajtótájékoztatóján. A megoldást csak egy Nemzeti Kríziskezelő felállítása hozhatná el, mely lehetne bank vagy pénzintézet is, csak hazai kézben legyen. Így forintra lehetne váltani a devizahiteleket, megóvva az adósokat a nemzetközi spekulációktól – fogalmazott a szervezet elnöke. Elhangzott, a kríziskezelő természetesen pénzbe kerülne: ennek fedezetéül a Jobbik a magánnyugdíjpénztári vagyon államosított részét javasolja. A Jobbik javaslata a devizahitelek forintosításának állami támogatása is.

Forgóné Kelemen Judit a februári közgyűlés által elfogadott, az egyes önkormányzati támogatásokról szóló, egyéni választókerületi képviselői keretet és annak felhasználási lehetőségeit tartalmazó rendelettel kapcsolatban mondta el véleményét.

A képviselők azon része részesül ebből a keretből, akik egyéni körzetben jutottak mandátumhoz – adott hangot kritikájának. Úgy fogalmazott, az önkormányzati törvény alapján a képviselők egyenrangúak, a feladat és a felelősség is azonos mértékű, így ez a diszkriminatív döntés véleménye szerint ellentétes ezzel a törvénnyel, illetve ellentétes a jogalkotó szándékával. Hozzátette, a képviselői keret tavaly 1,5, idén 2 millió forint éves szinten. – A sokszor hangoztatott nemzeti együttműködés keretében elvárható lenne, hogy a listás képviselőket is bevonják e keret felhasználásába. Ne felejtsük el, hogy ők is veszprémi polgárokat képviselik – mondta Forgóné Kelemen Judit. 

Forrás: Vehir.hu