Fáklyákkal vonultak az utcára
2011. március 16. szerda, 10:36 Közéleti hírek

A kisebbségi önkormányzatok is megemlékeztek 1848-ról, az ünnepi eseménysorozat fáklyás felvonulással záródott.

Fodorné Jobbágy Éva, a Veszprémi Örmény Kisebbségi Önkormányzat képviselője és az Örmény Kultúráért Alapítvány titkára köszöntötte az emlékezőket a Török Ignác utcában. – 2000. november 3-án avatták fel az örmény származású Kiss Ernő és Lázár Vilmos honvédtábornokok emléktábláját. Emlékezzünk a dicső 1848-49-es magyar forradalomra és szabadságharcra, s tisztelettel adózzunk a mártírhalált halt vértanúk emlékének is – szólt a jelenlévőkhöz.Somfai Balázs

– Nemzeti mivoltunkban az egy néphez, egy hazához, egy nyelvi kulturális körhöz való tartozásunkat mutatjuk, egy nagy történelmi sorsközösséghez való kötődésünket, az összetartozás tudatát fejezzük ki – fogalmazott Somfai Balázs, a Veszprém Megyei Levéltár igazgatóhelyettese. – A származás, az anyanyelv, a világnézet és az élettér is kifejező ismérvei a nemzethez tartozásnak, azonban mégsem kizárólagos meghatározói. Bármely nemzethez való tartozásomat csak akkor vallhatom, ha végül az az emberközösség is elfogad engem tagjának. Egyén és közösség kölcsönös elfogadása, ez a polgári nemzet fogalmának elvi képlete. Ennek megteremtésében volt döntő 1848, amikor korszerű, új eszmék erejétől összefogva jó volt magyarnak lenni – emlékezett Somfai Balázs.

Az MH 54. Légtérellenőrző Ezred katonai tiszteletadása mellett koszorút helyezett el az emlékműnél a Veszprém Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala nevében Némedi Lajos alpolgármester és Nagy Piroska bizottsági elnök. Szár Péter alezredes a Veszprémbe települt alakulatok nevében tette le az emlékezés és a kegyelet koszorúját. Fejet hajtottak még a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság és a Veszprém Városi Rendőrkapitányság; az '56-os Szövetség és a Politikai Foglyok Szövetsége, valamint a kisebbségi önkormányzatok és a civil szervezetek képviselői.

 

Horváth Imre

A megemlékezés részeként a forradalom hangulatát verseivel Horváth Imre, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja idézte meg, szintetizátoron Marosfalvi Imre előadóművész improvizált. Közreműködött a Veszprémi Hagyományőrző Egyesület, a Veszprémi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat és a Veszprémi Ukrán Önkormányzat.

A forradalom és szabadságharc ünnepi megemlékező műsora fáklyás felvonulással zárult a megyeszékhelyen. Este hat órakor a Városi Művelődési Központtól több százan vonultak együtt, hogy felelevenítsék az 1848. március 17-ei veszprémi eseményeket, amikor a forradalom híre eljutott hozzánk.

A tömeg a Petőfi Színház bejárata elé vonult a TÉKA zenekar felvezetésével, ahol a Veszprém Táncegyüttes senior csoportja palotást és keringőt járt, majd a Szilágyi Táncegyüttes műsora kötötte le jelenlévők figyelmét. – Fiatal korban kell küzdenünk a jó ügyért, mert még energetikusak vagyunk – szólt a megemlékezőkhöz Pálfalvi Zoltán, a Szilágyi iskola 8. osztályos tanulója. Azt mondta, ma nem a nemzeti függetlenségért kell küzdenünk, a tanulásban kell helytállnunk. Kötelességünk megismerni az akkori eseményeket, erőt merítve azokból – fogalmazta meg a mai fiatalok gondolatát. Hozzátette, az ünnep elmúltával törekedjünk arra, hogy ne csak egy év múlva jussanak újra eszünkbe a hősi tettek.

Ezt követően a Petőfi emléktáblához vonultak, majd az Óváros térre haladva elevenítették fel a múltat a veszprémiek nemzeti ünnepünk alkalmából.

Forrás: Vehir.hu