Ünnep, nemzet, szabadság
2011. március 16. szerda, 00:00 Közéleti hírek

A március 15-ei városi ünnepi megemlékezések sora kedd reggel 9 órakor az Alsóvárosi temetőben a honvédsírok megkoszorúzásával kezdődött.

A kellemes napos időben sokan gyűltek össze a temetőben, hogy leróják tiszteletüket az 1848-49-es honvédek sírjainál.


Dr. Limbacher Gábor

Dr. Limbacher Gábor megyei múzeumigazgató az ünnep - nemzet - szabadság gondolatsorra építette köszöntőjét. A nagyböjtben a keresztények a megváltás ünnepére készülnek, s az ünneppel való azonosulás életforrás jelentőségű. A magyarság történelmében március 15., a magyar szabadság napja is életforrás jelentőségű számunkra. 163 év telt el 1848. március 15. óta, a világ átalakult, a nemzeti keretekből globális keretek felé mozdultunk. A közös származás tudata, a közös nyelvben való összetartozás mégis idő feletti, sosem múlik el. Mai körülményeink között gyakran úgy értelmezzük a szabadság eszményét, hogy szabad a kényelem maximumával élnünk, és szabad csak a saját érdekeinkkel törődnünk. 1848. március 15-én a szabadságnak egy más fogalma vált aktuálissá: a reformnemesség beemelte a nemzet kebelébe az egész magyar társadalmat, és kiterjesztette a polgári szabadságjogokat az egész nemzetre. – A szabadság pedig éppúgy idő feletti, mint a nemzeti összetartozás; a szabadság maga az élet – zárta gondolatait a múzeumigazgató.


Némedi Lajos

– A nagy szabadságharcainkra való emlékezést Veszprém városában már több mint húsz éve mindig a temetőinkben kezdjük. Úgy hiszem, fontos üzenete van ennek: az emlékezésünk csak akkor lehet méltó és hiteles, ha legelőször azok sírjait keressük fel, akik úgy 1848-49-ben, mint 1956-ban a legdrágábbat, az életüket áldozták a hazáért – fogalmazott Némedi Lajos alpolgármester ünnepi beszédében.

Némedi Lajos szerint március 15. egyik legszebb és legtisztább nemzeti ünnepünk, mert talán ez a történelmi sorsforduló forrasztotta leginkább egységbe a nemzetet. 1848-as forradalmunk ünnepe képes tudatosítani bennünk, hogy közös az út, amelyről jövünk, és közös az az irány is, amerre haladnunk kell. Életünket nem kell adni érte, de ma is ki kell tartani a hazánk mellett minden egyes nap: szülőföldünkön maradva, a családunkat segítve, hazánkat gyarapítva. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a kötelesség, a becsület és az összefogás elemi szükségességét mutatja meg az utókornak. – A temetőben nyugvó hősök, és a sírjuk előtt álló megemlékezők pedig azt példázzák, hogy – mint ahogy Wass Albert írta egyik művében –: „az igazság, bármit csináljanak vele, tovább él, mint a csizma, ami rátipor” – hangsúlyozta alpolgármesterünk.

A köszöntő és ünnepi beszéd után az összegyűlt ünneplők az Alsóvárosi temetőben található honvédsíroknál elhelyezték a megemlékezés virágait.

Forrás: Vehir.hu