Autólopás, lakásbetörés ellen
2011. március 16. szerda, 20:42 Közéleti hírek

Elkezdte működését az a térfigyelő kamerarendszer, aminek tíz készülékét még tavaly szerelték fel, többségét az előző testület képviselőinek felajánlásaiból szerezték be.

Egy-egy kamerahelyszín kialakítása az eszközzel félmillió forintba került. A rendszer igény szerint bővíthető, mivel mikrohullámú hálózaton működik. Kamerát helyeztek el többek között a Rózsa úti, a Március 15. úti körforgalomhoz, a Vámosi úti temető parkolójához, a dózsavárosi temető Táncsics utcai bejáratához, a József Attila-Stadion utca kereszteződéséhez, Lovassy gimnázium előtti területre, illetve a Haszkovó 18. előtti területre.

A kamerák által közvetített képeket a szigorú adatvédelmi szabályoknak megfelelően tárolják. Dr. Giczi Róbert ezredes, veszprémi kapitány a témában tartott szerdai sajtótájékoztatón megemlítette, hogy az üzemetetés költségét a rendőrség állja, ez éves szinten körülbelül 400 ezer forint. A kamerarendszer kiépítésének egyik indoka az volt, hogy a gépkocsi-lopások és a lakásbetörések nagy részét a belső körgyűrű vonalában követték el. Az előterjesztést tavaly februárban elfogadta a testület, a rendőrség által javasolt négy helyszín tízre bővült, ugyanis a képviselők saját keretükből áldoztak erre.

A rendszer nem csak általános felvételeket készít, de képes a gépjárművek rendszámát is rögzíteni, ami megkönnyíti az utólagos felderítést és a bizonyítást.
Némedi Lajos veszprémi alpolgármester arról beszélt: nagyon jó az együttműködés a kapitányság és az önkormányzat között, hiszen a jó közbiztonság elengedhetetlen ahhoz, hogy az itt élők biztonságban érezzék magukat. Hozzátette, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy Veszprém a legbiztonságosabb megyeszékhely. Némedi Lajos szólt arról is, hogy a város költségvetésében idén tízmillió forintot különítettek el a rendszer bővítésére, ezek között szerepel a Séd-völgye is.
 
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Veszprémben elkezdte munkáját a rendszámfelismerő Sigmoid Zsarucar, ami képes többek között a körözési rendszer alapján kiszűrni a keresett autókat.

A nemrégen üzembe helyezett tíz új kamerával már összesen tizennyolc darab felügyeli a közbiztonságot és a közlekedésbiztonságot a megyeszékhelyen - tudtuk meg Kovács Zoltántól, a polgármesteri hivatal illetékesétől. Az első rendszer leginkább a belvárost, a Kossuth és a Rákóczi utcát, valamint környéküket figyelte. Voltak olyan bűncselekmények, amelyek megoldásában ezek segítettek.

Forrás: Napló