Biztonságos kereszteződések
2011. április 13. szerda, 05:21 Közéleti hírek

Külön szintű csomópont valósul meg a veszprémi déli elkerülő két kereszteződésében is a 8-as főút fejlesztése kapcsán, legkésőbb 2016-ig.

A 8-as számú főút tervezett 11,5 tonnás burkolatmegerősítése érinti a veszprémi déli elkerülőt is, aminek részeként többszintű kereszteződést hoznak létre a balatonalmádi és Füredi úti csomópontoknál. Az érintett területen élők számára tartottak lakossági fórumot a Rózsa úti iskolában kedden délután.

Brányi Mária alpolgármester bevezetőjében ismertette, a munkálatok a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósulnak meg Európai Uniós támogatással, s legkésőbb 2016-ig elkészülnek.

A tervező ÚT-TESZT Mérnöki és Szolgáltató Kft. nevében Hantos Gyula útépítési tervező mutatta be a várható nyomvonalat, amely 2x2 sávban valósul meg, fizikai elválasztással. Elhangzott, a kereszteződések megtervezése minden esetben a legkisebb konfliktust okozó megoldás szerint történt.

A zajterhelést a 2028-as tervezett forgalomhoz képest elemezték – mondta Fleisz Balázs környezetvédelmi tervező. A vizsgálatok alapján három zajvédelmi fal kialakítását tartják indokoltnak, ezek 3-5 méter magasak lesznek.

A fórumon megjelent, az érintett területeken élők aggodalmuknak adtak hangot, miszerint az eddig is elviselhetetlen zajhatás továbbra is megmarad, volt aki azt nehezményezte, hogy az út szélesítése részben a város felé történik, egy lakó pedig egyszerűen úgy fogalmazott, „rakják arrébb az utat!”

A szakemberek igyekeztek mindenkit megnyugtatni, legjobb tudásuk szerint készítik el a terveket, lehetőleg úgy, hogy senki ne sérüljön. Az utak mentén tapasztalt zaj nagy része a gördüléskor jön létre, az új útburkolatnak köszönhetően jelentősen mérséklődik a zajhatás, amit tovább csillapítanak majd a zajvédő falak. A kivitelezés befejezésekor ismét zajterhelési méréseket végezne, s ha szükséges, beavatkoznak.

Forrás: Vehir.hu