Meddig tart idén a fűtési szezon?
2011. április 17. vasárnap, 18:54 Közéleti hírek

A távhőszolgáltató a fűtési időszak alatt (az év szeptember 15. napja és a következő év május 15. között) köteles rendelkezésre állni a felhasználói igények kielégítésére. A folyamatos távhőszolgáltatás időszaka október 15-től április 15-ig tart. Az időjárás-előrejelzés alapján szükség lesz a fűtésszolgáltatás további fenntartására – mondja Polhammer Kálmán, a „VKSZ” Zrt. hőszolgáltatási igazgatója.

– Mi történik április 15. után? Tovább fűtenek, vagy leáll a szolgáltatás?

– Erre vonatkozóan a közüzemi szerződésben, illetve az önkormányzati rendeletben foglaltak az irányadók. A felhasználói közösség képviselője – általában a közös képviselő vagy a lakásszövetkezeti elnök – szerződésben nyilatkozhatott arról, hogy szeptember 15. és október 14. között, valamint április 16. és május 15. között a fűtési célú távhőszolgáltatás megkezdését, befejezését milyen napi középhőmérsékleti értékhez köti. A lakóépületek többségénél a szerződésben 12 oC – 14 oC közötti napi középhőmérséklet adtak meg fűtési határhőmérsékletként. Az elmúlt évek gyakorlata alapján a felhasználók képviselőinek többsége az írásos megrendelést, illetve lemondást választja. A közösség megbízottja a kitöltött és aláírt formanyomtatványt a Haszkovó úti diszpécserközpontba személyesen leadhatja, de természetesen az igénybejelentést elfogadjuk levélben, faxon és e-mailben is.

– Mi történik, ha a felhasználó vagy megbízottja a fűtésszolgáltatás megkezdésével/befejezésével a szolgáltatás mértékével kapcsolatos igényét nem adja meg, azaz a felhasználók az előzőkről egyhangúlag nem rendelkeznek?

– A távhőszolgáltató a fűtésszolgáltatást – ha a felhasználói berendezések állapota ezt lehetővé teszi – megkezdi, ha a napi középhőmérséklet három egymást követő napon nem éri el a + 12 oC-ot, illetve leállítja, amennyiben ezt a hőmérsékletet egymást követő három napon meghaladja. E tevékenységét folyamatosan teljesíti úgy, hogy az üzemképes felhasználói berendezések rendeltetésszerű üzemeltetése mellett a lakószobákban átlagosan 22 oC legyen.

– Ebben az időszakban gyakran előfordul, hogy a napi középhőmérséklet még alacsony, de napközben a külső hőmérséklet jóval meghaladja a 20 oC-ot is. Ilyenkor kikapcsolható a fűtés?

– A hőközponti szabályozók a külső hőmérséklet ingadozását a fűtővíz hőmérsékletének változtatásával követik. Amennyiben napközben a külső hőfok egy meghatározott érték fölé emelkedik (ez általában 16 oC) a fűtés automatikusan leáll, míg a hőmérséklet csökkenésével újra indul, ezzel megakadályozva az épületszintű túlfűtés kialakulását.

Forrás: Vehir.hu