Sikerrel zárult a konzultáció
2011. május 07. szombat, 08:11 Közéleti hírek

A közép-európai igazságügyi együttműködési fórumon résztvevő miniszterek szerint támogathatók a magyar javaslatok.

Május 5. és 7. között Veszprémben tanácskoztak Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia és Németország igazságügyminiszterei, illetve igazságügyi államtitkárai.

– Tegnap együttműködési megállapodást írtunk alá, amely az öt állam (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Horvátország) igazságügyi képzésének összehangolását szolgálta. Ma közép-európai igazságügyi együttműködési fórummá alakult át a tanácskozás, hiszen két új résztvevővel bővült a kör: Ales Zalar szlovén igazságügyminiszterrel és Dr. Max Stadler német igazságügyi államtitkárral – tájékoztatta a média képviselőit Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter péntek kora délután a veszprémi Villa Mediciben rendezett sajtótájékoztatón.

 

Dr. Navracsics Tibor

A nap folyamán a résztvevők olyan témákat vitattak meg, amelyek a közeljövőben az európai uniós fórumokon – például a bel- és igazságügyi tanács júniusi ülésén – napirendre kerülhetnek. Délelőtt az öröklési jog európai rendszerének kiépítési lehetőségéről, valamint az európai nyomozási határozat létrehozásáról tárgyaltak. E jogszabályok azt célozzák, hogy az Európai Unió országaiban a nemzeti szabályozás eltéréséből adódó komplikációkat egyszerűsíteni tudják. Emellett a gyakorlati tapasztalatokat is tanulmányozták: Csehország képviselőjének kezdeményezésére megtárgyalták az uniós országokban biztosított jogi segítségnyújtás tapasztalatait.

Magyarország célja, hogy az uniós elnökség alatt az európai integráció az igazságügy területén olyan szabályozásokkal gazdagodjon, amelyeknek hasznát látják az európai polgárok a hétköznapjaikban.

– Ez az első ilyen körben tartott igazságügyi konzultáció, ám reményeink szerint nem az utolsó. Legfőbb célja az egyeztetés, az álláspontok közelítése, illetve olyan közös vélemény megfogalmazása, amelyet együtt képviselhetünk az Európai Unió döntéshozatali fórumain – magyarázta Dr. Navracsics Tibor az tanácskozás jelentőségét.


Ales Zalar

– Azért vagyunk itt, hogy megkönnyítsük az uniós állampolgárok életét és munkáját, hiszen a jog egyre bonyolultabb. Két fő témát érintettünk: az öröklési ügyeket és a határokon átnyúló büntető eljárások kérdéskörét. Meggyőződésem szerint az előkészített magyar tervek és javaslatok jók, követhetők voltak, kiváló kiindulópontot biztosítottak a tárgyaláshoz – összegezte véleményét Ales Zalar szlovén igazságügyminiszter.


Jiri Pospisil

Jiri Pospisil cseh igazságügyminiszter emlékezetett arra, hogy az öröklési jogok uniós szabályozását két évvel ezelőtt a cseh kormány vetette fel, s egyben nagyon örül annak, hogy mi, magyarok visszük tovább a probléma megoldását. A cseh miniszter szerint a magyar kollégái által előkészített dokumentumot a csehek támogatni fogják az uniós döntéshozási folyamatban.


Kwiatkowski Krzysztof

Kwiatkowski Krzysztof lengyel igazságügyminiszter tájékoztatója a lengyel-magyar barátság évszázados hagyományát követte. Véleménye szerint ez a találkozó is azt szolgálta, hogy a soros magyar uniós elnökség a lehető legnagyobb sikert érje el. Ők maguk jelenleg készülnek az elnökségre, s meglátása szerint a lengyelek csak akkor lehetnek sikeresek, ha mi, magyarok előttük eredményeket érünk el. – A rendezés kiváló volt, a felkészültség remek, s a magyarok bebizonyították, hogy képesek kompromisszumokra épülő terveket, javaslatokat előkészíteni – hangsúlyozta a lengyel miniszter. Emellett kitért arra is, hogy a lengyel elnökség alatt mindenképpen le akarják zárni azt a kevés ügyet, amelyet a magyar kollégák már nem tudtak befejezni, tehát e témákban nekik már csak fel kell tenni az „i”-re a pontot.


Dr. Max Stadler

– Az elmúlt két napban az unió bel- és igazságügyi tanácsa elé kerülő javaslatokról folyt az egyeztetés. Optimista vagyok, úgy gondolom, a tanács támogatni fogja a magyar előterjesztést – fejezte ki reményét Dr. Max Stadler német igazságügyi államtitkár. Ezek után azt emelte ki, hogy az konzultáció nem csupán elméleti témákról szólt, hanem valós gyakorlati kérdések is napirendre kerültek. Köszönetét fejezte ki a magyar félnek azért, hogy a magyar elnökség alatt sok témát bölcs módon vitt előre.

A résztvevők péntek délután a tovább folyó tanácskozásokat megszakítva látogatást tettek a Herendi Porcelánmanufaktúrában, valamint megtekintették a Gizella Napok rendezvénynek otthont adó Veszprém nevezetességeit.

Forrás: Vehir.hu

Előzmények itt > Megállapodtak a miniszterek