A város értékeit őrzik
2011. május 08. vasárnap, 22:25 Közéleti hírek

A Gizella koronázását bemutató szertartásjátékot követően adták át az idei Gizella-díjakat szombaton délután a várszínpadon.


Porga Gyula

– Gazdag az a város, amelynek van múltja, s boldog az, amely megtartja hagyományait. Veszprém egy gazdag és boldog város – fogalmazott Porga Gyula köszöntőjében.

– Fontos az együttműködés, egy nagy összefogás eredménye ez a rendezvénysorozat is. Legyünk büszkék arra, hogy ebben a városban élhetünk, és forduljunk reménnyel a jövő irányába – tette hozzá a polgármester.
 


Nagy Anna

Ezt követően Nagy Anna kormányszóvivő üdvözölte a jelenlévőket. – Veszprém nagyszerű és kivételes város, hiszen ezeken a napokon nem az államalapítót, a győzelmeket ünnepli, hanem azt a bajor hercegnőt, aki a kolostor helyett a fiatal magyar királyt választotta. Gizellát, akinek volt bátorsága eljönni egy olyan országba, amit a környezetében leginkább csak barbárnak tartottak. Rajta keresztül a nőket is ünnepeljük, akik naponta indítják útnak a hétköznapi csatákba menőket gonddal és aggódással, és ugyan oda várják vissza őket türelemmel, meghittséggel és állandósággal – mondta Nagy Anna.

Első magyar királynénk, Gizella életútjára emlékezve a város anyagi, szellemi és művészi értékeinek létrehozásáért és megőrzéséért végzett kiemelkedő tevékenység elismeréseként Gizella-díjban részesült > Gopcsa Katalin művészettörténész, aki már egyetemi tanulmányai előtt megismerte a veszprémi múzeum munkáját. 1972, a diplomája megszerzése óta dolgozik a Laczkó Dezső Múzeumban. Elsősorban a kortárs művészetre fókuszál munkahelyén, több évtizede mindent megtett a képzőművészeti gyűjtemény gazdagításáért is. Sok figyelemre méltó tárlat fűződik a nevéhez a Tihanyi Múzeumban és Veszprémben is. Publikációi közül kiemelkedő az Egri album, ami saját szerkesztésében jelent meg. A városi televízióban szerkeszti a Kép a képben című művészeti műsort. Több évtizede figyelemmel kíséri a megyéhez kötődő művészek tevékenységét, akik megbecsülésük jeléül gyakran kérik fel kiállításuk megnyitására.

A kortárs magyar fotóművészet reprezentatív képviselőjét, > Jokesz Antal fotóművészt is a pódiumra hívták ebből az alkalomból. 1966 óta él Veszprémben. Első önálló kiállítása 1976-ban Budapesten volt. 1978 és '82 között művészbarátaival Veszprémben indította el a Dokumentum kiállítás-sorozatot, amivel beírta városunk nevét a XX. századi magyar fotótörténetbe. Műveinek jelentős részét a Magyar Fotográfiai Múzeum őrzi, de vannak alkotásai a veszprémi múzeumban is. A fotóművészet területén végzett munkásságáért a magyar kulturális miniszter 2002-ben Balogh Rudolf-díjjal tüntette ki. A Veszprém.hu weblap tervezőjeként, szerkesztőjeként hosszú ideje meghatároz egy igényes szellemi vizuális imázst városunkról az interneten. Jokesz Antal munkáját a magas minőségre való törekvés, a megbízhatóság és a precizitás jellemzi. Igazi lokálpatriótaként a fiatal művészek felkarolását is nagy odaadással végzi – méltatták.

Gizella-díjban részesült még > Kádár Tibor festőművész, aki Kolozsváron született 1946-ban. 1971 és 87 között középiskolákban tanított rajzot és festészetet. Az erdélyi magyar festészet kimagasló alakja lett. 1971 óta rendszeresen kiállít. 1988-ban családjával Magyarországra települt, 1989 óta él Veszprémben. 1991-től kilenc éven keresztül kizárólag a festészetre koncentrált, a műtermében alkotott. A Veszprémi Művész Céh mestere volt négy éven keresztül. 2000-től művészeti oktatóként, 2004-től pedig igazgatójaként részt vett a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. porcelánfestő iskola munkájában. Kádár Tibor, mint a magyar figurális festészet megújítója nagyszabású tárlattal készül 2011 őszén Veszprémben új munkáiból.

Forrás: Vehir.hu