Ez csak a kezdet
2011. május 11. szerda, 08:34 Közéleti hírek

Brányi Mária városstratégiáért felelős alpolgármester asszony szerint a Séd völgyét tovább kell fejleszteni.

Az alpolgármester asszonnyal – heti ügy-kontrollunk nyitányaként – a „Kolostorok és kertek” projekthez kapcsolódó további kivitelezői munkákról, a szolgáltatások fejlesztéséről, a programhelyszínekről és a városimázsról beszélgettünk.

 
Brányi Mária

– Közérdekű téma lett városunkban a Kolostorok és kertek projekt. Rengetegen keresik fel a Séd völgyét, mégis számos kritikus véleményt fogalmazott meg az ellenzék. Mit szól mindehhez az alpolgármester asszony?

– A fejlesztéseknek nagyon örülök, és annak is, hogy sokat foglalkozunk magával a témával és a közterület megújításával. Nyilván jobban örülnék, ha a város vezetésének tagjai egyöntetűbben tudnának örülni egy ilyen fejlesztésnek, attól függetlenül, hogy a többséghez vagy az ellenzékhez tartoznak. Nem emlékszem olyan példára az elmúlt évtizedekben, amikor ilyen volumenű, a széles közönséget szolgáló beruházás tudott volna megvalósulni Veszprémben, ráadásul oly módon, hogy a fejlesztés viszonylag nagy arányát pályázati úton nyertük meg. Azért fontos ez a beruházás, mert szeretnénk meghonosítani azt az új életérzést Veszprémben, amit egy igazi „közpark” tud adni: az emberek kimozdulhatnak otthonról, a gyerekek minőségi környezetben játszhatnak, a felnőttek találkozhatnak egymással, tudnak beszélgetni, szórakozni, kikapcsolódni.

– Több ezren fordulnak meg hétvégenként a Séd-völgyben. Milyen fejlesztések várhatók a szolgáltatások terén, illetve milyen programhelyszíneken várják az érdeklődőket?

– A pályázat csak korlátozottan tette lehetővé kifejezetten jövedelemtermelő tevékenységek finanszírozását. Ennek ellenére természetesen hoztunk létre olyan épületeket, amelyek szolgáltatásoknak tudnak teret adni. A Veszprém-völgyi apácakolostor romkertjénél és a Jezsuita-templom mellett egy több funkciós kiszolgáló épületet alakítottunk ki. A romkertnél büfé fog üzemelni, illetve a tó mellett is található egy vendéglátást szolgáló háttérépület. Ezek berendezése már az üzemeltető cég feladata. Három programhelyszínnel rendelkezik a völgy. Az egyik a Jezsuita-templom tágabb környezete, amely több eseménynek adott otthont a Gizella Napok során. Reményeink szerint az „A part alatt” játszótéren a későbbiekben számos program várja majd a kicsiket – erről már egyeztettünk a Kabóca Bábszínház vezetőjével. A Margit-romok előtere kifejezetten kamararendezvények lebonyolítására alkalmas: a vízilabirintus beüzemelésekor Kövi Szabolcs már zenélt itt, és múlt héten Kolti Helga művésznő produkcióját láthattuk e helyszínen. Az eseményekkel példát szeretnénk mutatni: használják ki más intézmények, cégek is e lehetőséget, szervezzenek a terekbe olyan produkciókat, amelyeket a helyszín még gazdagabbá tud tenni. A harmadik programhelyszín a Pajtakert és környezete, amely magánerős fejlesztésből újult meg. A Pajtakertnél olyan több funkciós, közösségi rendezvényekre is alkalmas tér alakult ki, amely még színesebbé fogja tenni a völgy életét.

– A kivitelező végez még munkát a területen?

– Igen, a kivitelező pótolja a fagykár okozta növény-hiányokat, és újra füvesíti azokat a területeket, ahol erre szükség van. Ez nem szokatlan helyzet, hiszen egy közpark megújításnál a kivitelező általában elvégzi az első két kaszálást, ám ezt az idei átadási időpont miatt nem lehetett megtenni. Tisztában vagyunk a csónakázótó állapotával, nem ezt a vízminőséget vártuk, nem ilyen tavat rendeltünk. A tervezők megvizsgálják a helyzetet, és a kivitelezővel együtt orvosolni fogják a problémát. Büszkék szeretnénk lenni a projektre, tehát mindent megteszünk a tökéletes végső állapotért.

– Mi volt az oka, hogy az üzemeltető kft. csak május elején kezdte meg munkáját?

– Korábban a vagyonrendeletben a VKSZ Zrt.-hez delegáltuk a közparkok fenntartását, ám úgy döntöttünk, hogy a Séd-völgy fenntartása speciálisabb munkavégzést igényel, s erre külön kft.-t hozunk létre. Ezek után meg kellett határozni a cég feladatkörét, forrásokat kellett hozzárendelni a költségvetésben, és végül be kellett jegyeztetni a cégbíróságon – mindezt nem lehetett lefolytatni a március 10-i átadásig. Emellett az új kft. olyan területet szeretett volna átvenni, ahol a kivitelezéshez kapcsolódó kiegészítő feladatok már megtörténtek. Úgy ítéltük meg, a közel két hónap elegendő arra, hogy a felmerülő problémák kiderüljenek, és a kivitelező ki tudja javítani a hibák nagy részét.

– Várható-e még nagyobb fejlesztés a területen, s ha lesz, akkor inkább önkormányzati vagy magántőkéből valósul meg?

– Reményeim szerint többféle forrásból fogjuk tovább fejleszteni a területet. Számítok a vállalkozói tőkére is, de ezen túlmenően az üzemeltető kft. vezetőjével mi magunk is gondolkodunk továbblépésekben. Például kertépítő vállalkozások közreműködésével kertészeti bemutatót kívánunk kialakítani a „Kiskuti” csárda és a Jezsuita-templom közötti területen. Olyan kertegységeket szeretnénk létrehozni, ahol a kiállítók be tudnák mutatni legújabb termékeiket, és ehhez plusz szolgáltatásokat is kapcsolnánk; a kiskerteket ki is lehetne bérelni akár szabadtéri születésnap, akár más családi ünnep megtartására.

– Mennyire igyekszik a város beépíteni a megújult Séd-völgyet a turisztikai koncepciójába, imázsába?

– A turizmusnak sokkal nagyobb szerepet szánunk Veszprém jövőképében, mint amennyi most kívülről tapintható. Készül az új városi marketingkoncepció, amelyben fontos elem a megújult Séd-völgy. A fejlesztést hozzá kell kapcsolnunk a település imázsához, például a Kolostorok és kertek honlapját átalakítjuk, hiszen a fejlesztés és a kivitelezés bemutatása mellett a programokról, eseményekről is kell szólnia. Ha a völgyre – és működésére – gondolok, szemem előtt példaként a németországi mainaui virágsziget lebeg. A szigetet emberek ezrei keresik fel, gyermek- és felnőtt programokkal várják őket, saját termékeket, palántákat, szuveníreket, a parkhoz kapcsolódó tárgyakat lehet vásárolni. Nem szégyen a jó példából meríteni, azt gondolom, több ötlet megvalósítható nálunk is. A programok szervezése folyamatban van: most tárgyalunk egy veszprémi verbunkos rendezvényről, de gondolkodunk fiataloknak szóló, performansz-szerű, avantgárd színházi és zenei sorozaton is. A megvalósításhoz természetesen külső szervező partnerek szükségesek, mi a helyszínt biztosítjuk, illetve a kommunikációban tudunk segíteni.

Forrás: Vehir.hu