Biztonságos otthon program
2011. május 12. csütörtök, 09:08 Közéleti hírek

A program célja a lakásbetörések számának csökkentése, a biztonságos otthonok, lakások számának növelése.

Május 11-én sajtótájékoztatón számoltak be a Veszprémi Rendőrkapitányságon a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Veszprém Megyei Szervezetének, a rendőrkapitányságnak és a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságnak a támogatásával indított bűnmegelőzési programról, a „Biztonságos otthon” című programról.

A program célja Veszprém városában a lakásbetörések számának csökkentése, a biztonságos otthonok, lakások számának növelése, a lakosság bevonása a bűnmegelőzésbe, valamint a lakosság és a hatóság együttműködésének növelése.


Sánta Károly, Dr. Giczi Róbert, Futtató Norbert

– A programmal csökkenteni szeretnénk a lakásbetörések számát. A Veszprémi Rendőrkapitányság illetékességi területén 2010-ben 36 lakásbetörés volt. A sértetteket ilyenkor nem csak értékeik eltulajdonítása háborítja fel, hanem az is, hogy személyes dolgaik között kutatnak idegen emberek. A lakótelepeken általában a nappali órákban, a családi házas övezetben pedig hajnali 3-4 óra környékén történnek betörések. A lakosság sok mindent tudna tenni saját biztonsága érdekében – mondta el dr. Giczi Róbert r.ezredes, rendőrségi főtanácsos.

A lakossághoz a rendőrkapitányság eljuttatja a „Hogy megóvja értékeit” című vagyonvédelmi kiadványt, melyben olyan megoldásokról lehet olvasni, amelyek segítenek megvédeni értékeinket. Ezen felül nagyon fontosak a lakossági fórumok, ahol az emberek szintén hasznos tanácsokat kaphatnak. A rendőrkapitányság szeretné újraéleszteni a SZEM mozgalmat is, hiszen sok betöréses lopás a szomszédok szeme láttára történik.

– E programban a három szervezet közösen dolgozik, de a lakosságnak is tevékenyen részt kell benne vennie. Szeretnénk, ha olyan sikeres lenne a kezdeményezés, hogy a megyében több városra, vagy akár országosan is ki tudnánk terjeszteni a programot – mondta el Futtató Norbert r.őrnagy, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnmegelőzési Osztályának megbízott osztályvezetője.

– A kamara fontos célkitűzésének tartja, hogy hozzájáruljon a közbiztonsághoz. Nem elég az államtól várni a segítséget. Ma már a biztonsági eszközök elérhető áron kaphatóak. A kamerás megfigyelés tapasztalataink szerint visszatartó erő, így szeretnénk, ha minél többen élnének ezekkel a lehetőségekkel – fogalmazott Sánta Károly, az SZVMSZK Veszprém Megyei Szervezetének elnöke.

A megyei napilappal egyeztetve bűnmegelőzési totót jelentet meg a Veszprémi Rendőrkapitányság, melyben kifejezetten vagyonvédelmi kérdések szerepelnek. Ezzel szeretnék szembesíteni az embereket azzal, hogy mindent megtesznek-e saját biztonságuk érdekében. A totót helyesen megfejtők és visszaküldők között három szerencsés értékes vagyonvédelmi eszközzel gazdagodik a kamara felajánlásának köszönhetően.

A totó beérkezési határideje: 2011. június 15.

A kérdőívek a Veszprémi Rendőrkapitányság hivatalához postai (8200, Veszprém, Bajcsy u. 2.) vagy elektronikus ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ) úton is eljuttathatók.

Forrás: Vehir.hu