Tisztult az ország
2011. május 21. szombat, 23:00 Közéleti hírek

Véget ért a TeSzedd! akció, az előzetes regisztrációk alapján országosan közel 170 ezer ember húzott kesztyűt szombaton.

A szemétszedő program elindításával azt remélték, hogy növelni fogja az önkéntesség népszerűségét, segít jobban tudatosítani az abban rejlő társadalmi értékeket, növeli az állampolgári részvételt.

Az Európai Unió az idei esztendőt az önkéntesség évének nyilvánította. Ehhez kapcsolódóan olyan mozgalmat szerettünk volna indítani, ami a hétköznapi életben is érezhetővé teszi az önkéntesség évét, és megmutatja az önkéntesség erejét – mondta el érdeklődésünkre Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, a TeSzedd! mozgalom fővédnöke, aki szombaton reggel a veszprémi Mester utcában húzott kesztyűt csatlakozva a kampányhoz.

 
Navracsics Tibornak Kovács Norbert, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnök-helyettese és egy önkéntes segít a szemétgyűjtésben.

– A gyűjtés kapcsán látható, van mit javítani a környezetünk állapotán, így jó döntésnek bizonyult meghirdetnünk minden idők legnagyobb szemétszedési akcióját az országban – tette hozzá. Ezt bizonyítja az is, hogy előzetesen mintegy 170 ezren jelezték az interneten, csatlakoznak az országos kezdeményezéshez. – Ez a szám azt mutatja, valós esélyünk van arra, hogy látható eredményt érjünk el, s tisztábbá válhat Magyarország – vélekedett Navracsics Tibor.

A látható eredményen túl más haszonnal is kecsegtet az akció. – Az emberek megérzik az önkéntesség ízét, ami közben közösségben lehetünk, lehetőség adódik beszélgetésre, s olyan emberekkel is összefuthatunk, akikkel esetleg régen találkoztunk. Jól eső érzés lesz később végigsétálni ezen a területen, látva, mennyivel tisztább lett. Ha ez az érzés megmarad és az önkormányzatok, illetve a kormányzat segíti az önkéntes munkát szervezéssel, anyagi támogatással, akkor ez egy jó kezdeményezés lehet.


Porga Gyula is aktívan kivette részét az akcióból

Veszprém polgármestere családjával együtt vágott bele a szemétgyűjtésbe. – Veszprém egy tiszta város, ettől függetlenül szükséges, hogy aktívan kivegyük részünket ebből a kampányból, mert sajnos vannak olyan eldugott helyek, ahol nagyon sok szemét összegyűlt, ami zavarja a lakosság közérzetét, hangulatát – fogalmazott Porga Gyula. – Fontos, hogy van egy nap, amikor próbálunk közösségként önkéntes munkát végezni – tette hozzá. – Ahhoz, hogy ez a tisztaság megmaradjunk, magunknak kell tenni érte. Azt érzem, hogy egyre inkább közösségként élünk, erősödik az identitásunk, szeretjük városunkat – mondta Porga Gyula.

Országszerte 1500 helyszínen több mint 160 ezer ember több ezer tonna szemetet szedett össze szombaton a TeSzedd! elnevezésű kezdeményezés keretében.

Forrás: Vehir.hu