Nincs szó plusz hitelfelvételről
2011. június 01. szerda, 03:33 Közéleti hírek

„A közbeszerzési felhívás nem plusz hitelfelvételt jelent, csupán a költségvetésben megállapítottak szerint járunk el.”

Számos országos médiumban megjelent a hír, miszerint Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata 1,02 milliárd forint és további 484 millió forint hitel felvételére írt ki közbeszerzési pályázatot. Az ügyről Porga Gyula polgármestert kérdeztük.

– 2011 februárjában a városi önkormányzat közgyűlése elfogadta a költségvetést, amelynek bevételi oldalán működési és fejlesztési hitel is szerepel. Gyakorlatilag tehát a februárban elfogadott költségvetés végrehajtása zajlik most, mivel a hitelfelvétel is közbeszerzés-köteles – és most jelent meg a közbeszerzési értesítőben a felhívás. A közbeszerzési pályázat nem plusz hitelfelvételt jelent, csupán a költségvetésben megállapítottak szerint járunk el – tudtuk meg Porga Gyula polgármestertől.

– Meglepődtem, hogy a pályázati felhívás ekkora sajtóvisszhangot kapott, mivel szerintem valójában ez nem „hír”, hanem a költségvetés gyakorlati végrehajtása. Nyilvánvalóan jobban örültem volna, ha a Priceaterhouse Coopers könyvvizsgáló cég tanulmányát kapta volna szárnyra média, amely a magyarországi megyei jogú városok adósságállományát vizsgálta. Az anyagból kiderül, hogy csupán három megyei jogú város, Zalaegerszeg, Békéscsaba és Veszprém adóssága nem éri el a 10 milliárd forintot. Ez sokkal fontosabb hír, mint az, hogy végrehajtjuk a költségvetést – fogalmazott a polgármester.

Forrás: Vehir.hu