Először figyelmeztet, utána büntet a rendőr
2020. szeptember 24. csütörtök, 06:42 Közéleti hírek

A maszkviselési szabályok betartását ellenőrzi a rendőrség a buszokon, ha valaki nem tartja be a szabályokat a figyelmeztetés ellenére sem, bírságra is számíthat. Megnéztük, hogy a V-Busz járatain mennyire fegyelmezettek az emberek.

Szeptember 21-től léptek életbe azok a szigorúbb szabályok, amelyek a maszkviselésről rendelkeznek: mit, hogyan és hol kell hordani a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Az első és legfontosabb, hogy a szájmaszkot már nem lehet kiváltani kendővel, vagy sállal, kötelező a szájat és orrot is eltakaró maszk viselése.

A kulturális intézmények, közigazgatási szervek, ügyfélfogadási terek (ahol 5 embernél többen várakoznak, mozik, könyvtárak, levéltárak, plázák mellett az egyik legfontosabb helyszín, ahol sok ember zsúfolódik össze egyszerre, a közösségi közlekedés járművei, Veszprémben a V-Busz autóbuszai.


A szabályok értelmében fel sem szállhat az, aki nem visel maszkot, ennek betartásáról a sofőrnek kell gondoskodnia, akinek egyébként szintén kötelező a maszk viselése. Ha mégis így szállna fel valaki, vagy utazás közben szabadulna meg száját és orrát elfedő eszköztől, azt a szúrópróbaszerűen ellenőrző rendőrök szankcionálhatják.

Megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy a szabályok értelmében milyen büntetésre számíthat a renitens utas.

Amennyiben a rendőr a védelmi intézkedések betartásával kapcsolatban szabálytalanságot észlel, vagy ilyet hoznak tudomására, szabálysértés elkövetése miatt intézkedik: figyelmeztetést alkalmaz, helyszíni bírságot szab ki, vagy feljelentést tesz. Hangsúlyozzuk az egyéni felelősséget: a maszkviselés szabályainak betartása a mások élete, testi épsége és egészségének védelme érdekében fontos

 tudtuk meg a válaszukból.


Tehát fontos, hogy a rendőr először figyelmeztet, majd pénzbírságot is kiszabhat annak, aki nem tartja be a kormányrendelet szabályait.

A V-Busz járatain hétköznap délelőtt mi is szúrópróbaszerűen ellenőriztük az utasukat és a sofőröket, saját tapasztalatok alapján Veszprémben a járvány első hullámához hasonlóan most is megértették az emberek a védekezés fontosságát, nem találkoztunk maszk nélkül utazó emberekkel.

Hozzá kell tenni, hogy sokan továbbra is csak a szájukat fedik el a maszkkal, ami igaz védi a többi embert, de az orron át a maszkot helytelenül viselő személy még könnyen megfertőződhet.


Forrás: Vehír.hu
(Kép: Domján Attila)