Városvezetők egymás közt, nem csak egymásnak
2020. szeptember 30. szerda, 12:05 Közéleti hírek

Nem történelmi pillanat, de mindenképpen ritka a magyar közéletben, hogy három különböző pártállású városvezető egy asztalnál, a tiszteletadás mellett cseréljenek eszmét a régmúlt és jelenkor tapasztalatairól. Kedd este az Utas és holdvilág Antikváriumban pontosan ez történt.

Veszprém két egykori és jelenlegi városvezetője voltak a belvárosi Utas és holdvilág Antikvárium vendégei kedd este, hogy egy asztalnál, egyenrangúan, de más-más nézőpontból és más-más tapasztalatokkal maguk mögött megvitassák Veszprém elmúlt évtizedeit.

Maróti Rezsőt, aki 19801990 között volt tanácselnök, Dióssy Lászlót, aki 19902006 között polgármester volt és Porga Gyulát, aki 2010 óta a mai napig polgármester Krámer György kérdezte, nem csak városvezetői tapasztalatukról, hanem személyes motivációkról, sikerekről és persze kudarcokról is.


A rendezvény egy kisebb, a koronavírus miatt szűkebb hallgatóság előtt megrendezett közéleti beszélgetés volt, ugyanakkor, ha figyelembe vesszük azt, hogy manapság eltérő világnézetet valló politikusok milyen ritkán ülnek egy asztalhoz, ahol személyes ellenségeskedés nélkül folytatnak eszmecserét, mindenképpen ritka számba megy ez az esemény.

Ez a kérdéskör, mármint a magyar, illetve a veszprémi politikai diskurzus minősége a beszélgetés során is szóba került, abban pedig mindhárom szereplő egyet értett, hogy a tisztelet mindenkit megillet, így lehet építkezni egymás tapasztalataiból. Sőt, Porga Gyula, jelenlegi polgármester azt is kifejtette, hogy ezek az értelmes viták és politikai diskurzusok jellemzik általában a közgyűlési vitákat is, ahol ügyek mentén csapnak össze, nem pedig személyeskedésbe mennek át a viták.

– A veszprémiek talán nem is gondolnak arra, hogy ez is büszkeségre adhat okot a városuk esetében

 mondta Porga Gyula.


Három személy, három eltérő városvezetési szemlélet és három különböző korszak volt, amit képviseltek.

Maróti Rezső a rendszerváltás előtt az utolsó tanácselnök volt (a szocialista rendszerben gyakorlatilag ez a titulus felelt meg a polgármesternek), de így is 10 éven keresztül vezette a várost.

Amikor a személyes sikerekről, illetve kudarcokról kérdezték, az előbbi szempontjából kis hezitálás után a vár rekonstrukcióját emelte ki, amiért anno fegyelmi eljárást is indítottak ellene, hiszen a párt felső vezetéséből egyáltalán nem támogatták ezt a beruházást, mégis kiharcolta, hogy megtörténjen az akkor már gyakorlatilag életveszélyes állapotban lévő épületegyüttes felújítása.

– A vár meghálálta ezt a törődést, hiszen 1998-ban a Szent Jobb is ellátogatott ide, ahol a búcsúztatóbeszédet én mondhattam. Azóta is tartom és vállalom minden egyes szót, amit akkor mondtam

 idézte fel Marót Rezső emlékeit.


Dióssy László, aki a rendszerváltás után a leghosszabb ideig, összesen 16 évig volt polgármester legnagyobb sikerének a vár alatti utcák rendebe tételét nevezte meg, beleértve a Jókai, a Szent István és a Toborzó utcát is. Bizonyára többen emlékeznek még, hogy milyen állapotok uralkodtak azon a környéken a '90-es években, ez változott meg az ezredforduló környékére.

Az egykori polgármester kudarcnak egyértelműen a 2006-os önkormányzati választást nevezte meg, ahol különösebb előjele nem volt annak, hogy leváltsák őt, azonban az országos közhangulat az öszödi beszéd után őt is elsodorta. A választás estéjére így emlékezett vissza:

– Gyurcsány Ferenc még aznap este felhívott és azt mondta: rám lőttek, de téged találtak el.


Porga Gyula ugyanezen kérdések kapcsán az Európa Kulturális Főváros pályázat sikerét nevezte meg, mint legnagyobb eredmény, ugyanakkor hozzátette, hogy a hétköznapokban még ennél is nagyobb eredménynek érzi azt, hogy az emberek bátran megállítják az utcán és bizalommal vannak felé. A kudarcról a regnáló polgármester azt mondta, hogy inkább csalódások érték egy-egy rossz döntés kapcsán, kudarc viszont az, amit már nem lehet kijavítani, ilyet viszont nem tudna mondani.

A beszélgetés során még számos olyan területet érintettek a beszélgetőpartnerek, amelyekben mind-mind egy városvezetőnek jól kell teljesítenie ahhoz, hogy a rábízott település sikeres legyen.

Megfogalmazták, hogy a polgármesterséget egy folyamatként kell felfogni, ahol az előző vezetés helyes törekvéseit folytatni kell, de arra is figyelni kell, hogy elindítsanak olyan dolgokat, amelyeket majd egy későbbi városvezetés folytathat, hiszen egyszer át kell majd adni másnak a stafétabotot.


A baráti hangulatú beszélgetés vége felé egy kis játékra is hívták a megjelenteket. Többek közt be kellett fejezni azt a mondatot, hogy „Polgármester az, aki...”

Több komolyabb és humorosabb verzió is született, például az, aki jól tud harmonizálni különböző érdekcsoportokkal és politikai erőkkel, mint egy karmester a hangversenyen. De más megközelítésből az a polgármester, aki tudja, hogy melyik természetes képződményről nyílik a legtágabb és legszebb kilátás a városra. Eláruljuk: a Sintér-dombról a tűzoltósággal szemben.

Hasonlóan komoly és humoros szituációk is kialakultak, amikor a városvezetőknek az egymásnak írt kérdésekre kellett válaszolniuk. Mint például Porga Gyulának arra, hogy csapattagként, vagy csapatkapitányként könnyebb-e szerepelni, vagy Maróti Rezsőnek arra, hogy hány módon ismerték el a munkáját a rendszerváltás után.

Az esemény összességében méltó felvezetése volt az önkormányzatiság 30 éves jubileumának, aminek idén októberben lesz az ünnepe.

A beszélgetés krónikájához hozzátartozik az is, hogy meghívást kapott Debreczenyi János is, aki 20062010 között volt polgármester Veszprémben, ő azonban elutasította a felkérést.


Forrás: Vehír.hu
(Kép: Domján Attila)