Jól sáfárkodtunk az elmúlt harminc évvel
2020. október 18. vasárnap, 10:34 Közéleti hírek

Kiállítással egybekötött ünnepséggel emlékeztek meg Veszprém és az önkormányzatiság eddigi harminc évéről szombaton a Hangvillában, ahol egykori és a jelenlegi polgármester mondtak beszédet.

1990. október 19. Szinte napra pontosan harminc évvel ezelőtt 31 frissen megválasztott képviselő állt a Megyeháza termében arra várva, hogy esküdt tegyenek arról, a következő időszakban minden tettük a város fejlődését fogja szolgálni, Veszprémért fognak cselekedni.

 Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű dolgunk, de az akkori grénium kellően bölcs volt ahhoz, hogy ráérezzen, csak akkor fogunk előre haladni, ha együttműködünk, ezért a korábbi 50%+1 szavazat helyett kétharmados többséget írtunk elő a döntéseknél – emlékezett vissza ünnepi beszédében dr. Dióssy László, az első szabad választásokat követően négy cikluson át töltötte be a polgármesteri pozíciót.


Az önkormányzatiság hajnalán összeülő képviselőtestületet valóban nem egyszerű helyzet fogadta. Az állami vállalatok bedőlésével rengeteg munkahely szűnt meg, szociális problémák sora ütötte fel a fejét, teljesen új utakat kellett kitaposni, ezért az akkori tagok pontosan látták, hogy a célok, amelyeket kitűznek maguk elé, valószínűleg nem egy ciklus alatt fognak megvalósulni.

Dióssy szerint bár akkoriban egyáltalán nem volt egyszerű zöldmezős beruházásokhoz jutni, lassan elindult a fejlődés, idővel megjelentek a kisvállalkozások és gombamód elszaporodtak az olyan civil szervezetek, mint például a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör vagy a Dózsavárosi Baráti Kör, amelyek nagyban hozzájárultak a város épüléséhez.

 Nehéz volt az első négy év, de a kétharmados többség akkor is zsinórmértéket jelentett számunkra, amikor ez jogi formában már nem szerepelt az önkormányzatok életében, és bár időnként természetesen voltak vitás döntések, azt mondtuk, Veszprémet mindig is a sokszínűség jellemezte – fogalmazott.


Emlékezés mindazokra, akik építették a várost, de már nem lehetnek közöttünk

Idővel folyamatosan sikerült előrelépni, rengeteg munkával lezajlott a vár alatti utcák rekonstrukciója, bár egészen embert próbáló feladat volt, de elindult a Veszprém Aréna építése, később a Betekints-völgy fejlődése, és olyan kezdeményezések születtek, mint a VeszprémFest vagy az Utcazene Fesztivál, amelyet a későbbi önkormányzatok is előszeretettel támogattak.

„Rengeteget kellett egyeztetnünk, de tiszta lelkiismerettel mondhatjuk, hogy igyekeztük az alapokat úgy letenni a képviselőtestülettel, amelyek hosszú távon tovább vihetők” – jelentette ki Dióssy, hozzátéve, az első 16 év persze nemcsak a véresen komoly döntésekről szólt, de a jó sztorikról, humorról is – ezek a Stúdió Veszprém Podcast adásaiban meg is hallgathatók.

Debreczeny János 20062010 között töltötte be a polgármesteri tisztséget; egészségi állapota ezúttal nem tette lehetővé, hogy részt vegyen az ünnepségen, ám levélben gratulált Porga Gyula jelenlegi városvezetőnek és a Polgármesteri Hivatal munkatársainak az elmúlt tíz év városfejlesztéseiért.


 Azt mondják, a jogi rendszerváltás ideje hat hónap, a gazdasági hat év, a lelki-szellemi pedig hatvan év. Eszerint még csak a felénél tartunk a rendszerváltásnak – fogalmazott Porga Gyula.

Az elmúlt harminc évben ugyanakkor mégis csak jelentős fejlődés történt. Magunk mögött hagytunk egy olyan ideológiára felépített rendszert, ami nem szerette sem az önállóságot, sem a versenyt, és a kreativitást és az innovációt is blokkolta.

 1990-ben viszont saját kezükbe vették a sorsukat a kelet-közép-európaiak, saját döntéseket hoztunk, elindult a szabad verseny, és már a saját szabályaink és lehetőségeink szerint alakítottuk a városaink sorsát.  

Nagy felelősség zuhant ránk akkor, de azt hiszem, büszkén kihúzhatja magát mindenki, aki valamiképpen is hozzátett Veszprém fejlődéséhez: saját vállalkozást alapította, elősegítette, hogy megjelenjenek nálunk is a külföldi cégek leányvállalatai, vagy éppen civilként, netán köztisztviselőként segítették a várost – mondta el a polgármester.


A rendezvényen Palásthy Máté zenélt

A harminc éves évforduló eredményei jól láthatóak azon a kiállításon is, amely az önkormányzatiság elmúlt harminc évéhez kötődően nyílt meg a Hangvillában, megmutatva, honnan hova jutottunk.

„Büszkék lehetünk magunkra, mert tudtunk a helyi erőforrásokra, különlegességekre építeni, és a városok között elindult versenyben is rendre jól teljesítünk: Veszprém az egyik legélhetőbb hazai város, a rangsorokban mindig a dobogón végzünk. Ezzel a harminc évvel tehát, amit szabadságnak hívunk, a veszprémiek jól sáfárkodtak.”

 De amellett, hogy honnan jövünk, természetesen az is fontos, hová tartunk. Mostanra Veszprém Európa jegyzett városai között szerepel, de az a cél, hogy Európa legélhetőbb városai között is ott legyünk.

A VeszprémFest nemzetközi híre vagy a kézilabdás sikereink már most azt mutatják, hogy hittel, bizalommal, erővel előre lehet jutni, és ugyanezzel a hittel fogjuk elérni a víziót is, amit kitűztünk magunk elé – tette hozzá Porga.


Az eseményen felszólalt Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki büszkeségét fejezte ki pohárköszöntőjében, amiért nyolc évig ő is önkormányzati képviselő lehetett. „Nagyon fontos, hogy harminc évvel ezelőtt az önkormányzatiság új lendületet kapott, egy tiszta versenyben vehettünk részt, amiben Veszprém mindig nagyon jól helytállt, hiszen sikerült a városnak és közösségének is kitalálnia magát. Tősgyökeres veszprémiként én erre a közösségre emelem a poharam.”

 
Forrás: Vehír.hu
(Kép: Kovács Bálint)

(A képre kattintva megnyílik a kiállítás)