Főhajtás a forradalom hősei előtt
2020. október 23. péntek, 18:34 Közéleti hírek

A koronavírus helyzet miatt nem csak az országos, de a városi ünnepségek jó részét sem tartották meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulóján.

Veszprémben Ovádi Péter orszáhgyűlési képviselő és Porga Gyula polgármester közösen helyezett el koszorút a Brusznyai-emlékműnél pénteken.


Porga Gyula polgármester az alábbi üzenetet juttatta el a szerkesztőségnek:

Tisztelt Veszprémiek!

Ma olyan eseményre emlékeznénk közösen, amely a magyar nevet újraírta a világ fejében. 1956 október 23-án a magyarok úgy döntöttek, hogy elég volt a kiszolgáltatottságból, az alávetettségből, a rájuk kényszerített, idegen normákból, és a saját életüket akarják élni. Azt gondolták, épp eleget tűrtek, ezért magától értetődő természetességgel emelték fel fejüket és addig elveszni látszó hangjukat, és nyilvánították ki, hogy nem viselik tovább szabadságuk korlátozását.

Csendesen és határozottan tódultak az utcákra szerte az országban, hogy nyomatékot adjanak szándékaiknak. És a hatalom – akárcsak 1848-ban - ezúttal is reszketni méltóztatott.

1956-ban, mint addig minden helyzetben, amikor ember kellett a „várfalra”, a veszprémieket összeforrasztotta a közös cél. Nem méricskélték az elnyomó hatalom nagyságát, hittek az igazukban, hittek jogos követeléseikben, bíztak a szabadság erejében, és Brusznyai Árpád, a szelíd tanárember irányításával tették a dolgukat. Megszervezték önmagukat, a városukat, tervezték az új életet. Majd amikor harcra kényszerítette őket a világ egyik legnagyobb hadserege, akkor  Budapest után  a legnagyobb ellenállást fejtették ki.

Ez a bátorság és állhatatosság tette „megint széppé” a magyar nevet 1956-ban. Ez az, amiről nem feledkezhetünk meg. Ez az, amiért köszönetet kell mondanunk a forradalom valamennyi résztvevőjének. A fővárostól a legkisebb településig, mindenütt. Így azoknak is, akik Veszprémben álltak a vártán.

Az idén, a Covid-vírus veszélye miatt az emlékezés közösségi élményétől tartózkodnunk kell. De a főhajtás ezúttal sem maradhat el. Szűk körben koszorúzunk a Brusznyai-szobornál, és mindenkit arra biztatok, hogy a nap folyamán egy szál virágot helyezzen el az ’56-os emlékműnél, vagy otthon gyújtson mécsest a forradalom áldozatai előtt tisztelegve.

Dicsőség a hősöknek! Vigyázzunk az emlékükre, vigyázzunk egymásra!

Porga Gyula

polgármester

A városi megemlékezésre hivatalos volt Menczer Tamás államtitkár is, aki a Facebookon üzent a veszprémieknek.

A közgyűlés Fidesz-frakciója képviseletében délelőtt koszorúztak az emlékhelynél.

 

Forrás: Vehír.hu
(Kép: Kovács Bálint)