2020 megmutatta, mennyire szükség van a zenére
2020. november 10. kedd, 06:31 Közéleti hírek

Leginkább összefogásra van most szükség a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került zeneiparban - ennek jegyében kezdődött el Veszprémben a Music Hungary Konferencia is hétfőn.

Nem éppen hagyományos körülmények között rendezi meg idén éves konferenciáját a Music Hungary Szövetség: egyrészt, a koronavírus-járvány erősen rányomja a bélyegét a zeneiparra, így a témák is rendhagyóbbak. Másrészt  és ez már a pozitívabb oldal  a rendezvény szervezésébe a Veszprém-Balaton 2023 Zrt is bekapcsolódott, házigazdává pedig a város lépett elő.

 Ez rendkívül örömteli, hiszen a világban jelenleg 49 olyan város van, amelyik úgy gondolja, a zene nemcsak egy művészeti ág, hanem a mindennapokat is meghatározó aspektus. Ezeket a városokat az UNESCO egy hálózatba szervezte, tavaly novemberben pedig Veszprém is bekerült a hálózatba, amikor átvehette A zene városa kitüntetést. Közép-Európában egyébként négy ilyen városról tudunk: Veszprémen kívül Brno, Katowice és Vranje  mondta el Porga Gyula polgármester a megnyitó beszédében.


A városvezető szerint Veszprém gazdag zenei és kulturális múltja, pezsgő jelene az Európa kulturális fővárosa cím elnyeréséhez is hozzájárult, a konferencia társszervezésével pedig azt is meg akarják mutatni, a jövőre nézve is mennyi lehetőséget rejt a zene.

Dr. Navracsics Tibor kormánybiztos köszöntőjében arról beszélt, a kultúra sokkal több, mint szabadidős tevékenység.

"A zeneipar a kreatív ipar részeként Európa egyik legrobusztusabb gazdasági ágazata, amely képes állandóan megújulni, ezáltal pedig Európát továbbra is a gazdasági fejlődés és a gazdasági verseny élvonalában tartja, és amely mind a mai napig biztosítja Európa számára azt, hogy tőle akarjanak tanulni."

Így van ez Magyarországon, illetve ebben a régióban is, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre való felkészülés során nem kevesebb az ambíciónk, minthogy olyan folyamatokat alapozzunk meg és indítsunk el, amelyek lehetővé teszik a térség fenntartható gazdasági növekedését 2023 után is" - jelentette ki Navracsics.


Ennek alapvető része a zeneipar is, ami most nagy bajban van, a kormánybiztos szerint ugyanakkor érdemes optimistának maradni. Mintegy 100 évvel ezelőtt a spanyolnátha is komor időket éltünk, a szórakoztatóipar akkor is kárt szenvedett, az emberek életörömének visszatértével azonban olyan virágkort élt meg a zene, amely a mai napig kultúrkincsekkel szolgál.

A pozitívabb jövőbe vetett hitre, az összefogásra hívta fel a figyelmet Weyer Balázs, a Music Hungary Szövetség elnöke is. "Tavaly kicsit panaszkodtunk, hogy túl sokat beszélünk a nehézségekről, nos, az idei konferencián nehéz lesz nem azokról beszélni. Igyekezünk azonban minél inkább a jövőre koncentrálni, arra, hogyan fogunk visszatérni. Hiszen a jelenre nem sok befolyásunk van, de azt az elmúlt félév is érezhetővé tette, hogy óriási szükség van a zenére, az összefogásra" - hangsúlyozta az elnök, utalva a karantént kellemesebbé tevő kultúrára is, majd hozzátette: bíznak benne, hogy erre építve tudnak majd a jövőben is előmozdulni.


A kétnapos konferencia további részében előadások és kerekasztal-beszélgetések során vitatták meg a résztvevők a zeneipar aktuális helyzetét, a lehetséges jövőképet.

 
Forrás: Vehír.hu