Diabétesz a koronavírus árnyékában
2020. november 14. szombat, 19:06 Közéleti hírek

A világjárványra és a különleges eljárásrendre való tekintettel online térben rendezték meg szombaton a Diabétesz Világnapot.

Az elmúlt 25 évben nem volt olyan alkalom, hogy ne rendezte volna meg diabétesz világnapi konferenciáját a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület és az Alapítvány a cukorbetegekért. A 26. világnapi rendezvény sem maradhatott el, noha a koronavírus-járvány árnyákéban a konferencia is az online térbe költözött.

– Tavaly közel négyszázan ültünk egymással szemben, különböző előadásokat hallgathattak meg, szűréseken vehettek részt, kiállításokat tekinthettek meg és a végén még némi vidámság is szorult a diabétesz világnapba – idézte fel az elmúlt esztendőt dr. Vándorfi Győző, a Vanderlich Egészségcentrum vezetője köszöntőjében. Idén viszont az elektronikus térben kell keresnünk az érdeklődőkkel a kapcsolatot, ami a konferencia programját is átalakította: ezúttal Facebookon lehetett figyelemmel kísérni a konferencia előadásait.


Itt köszöntötte az érdeklődőket Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki úgy fogalmazott: az egészségünk nagyon nagy kincs, amire vigyáznunk kell, különösen akkor, amikor egy világjárvány tombol.

Miközben azonban a mindennapjainkat a koronavírus elleni védekezés határozza meg, a diabéteszről sem feledkezhetünk meg, ami a 21. század egyik legnagyobb kihívása. 2020-ban ezért a világnapon az ápolókra fókuszálunk, akiknek különösen nagy köszönettel tartozunk ezekben az időkben.

Köszönet jár ugyanakkor Vándorfi Győzőnek is, amiért évről évre megrendezi a konferenciát és így folyamatosan előremutató tapasztalatokkal gazdagodhatunk – tette hozzá a képviselő.


– Régi hagyomány Veszprémben, hogy a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület és az Alapítvány a Cukorbetegekért konferenciát szervez novemberben, ahol mindig személyesen is át tudtam adni köszönetemet, amiért rendezvényeikkel is folyamatosan biztosítják a cukorbetegséggel kapcsolatos tudást Veszprémnek. Most, sajnos ilyen furcsa körülmények között kell köszöntenem Önöket – mondta el Porga Gyula.

A legfőbb üzenet viszont ma is ugyanaz: Veszprémnek akkor van jövője, ha erős közösségek alakítják, a cukorbetegek egyesület pedig bebizonyította az elmúlt években, hogy mennyire szükségünk van egymásra és milyen fontos, hogy a bajban legyen valaki az ember mellett, aki segítő kezet tud nyújtani. Ilyen segítő kezet igyekszik nyújtani az önkormányzat is, amely továbbra is azon lesz, hogy erősítse és támogassa a civil szervezeteket – jelentette ki a polgármester.


A konferencia során az előadásokban többek között olyan fontos témák merültek fel, mint a terhességi cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek kockázata és a cukorbetegség vagy éppen az önellenőrzés diabéteszben.

Forrás: Vehír.hu

A konferencia minden előadása visszanézhető a Vanderlich Egészségcentrum

Facebook oldalán  a képre kattintva itt: