Polgármesteri tájékoztatás
2020. december 30. szerda, 11:29 Közéleti hírek

Tisztelt Veszprémiek!

Mindannyiunk számára nehéz év volt 2020, sok megpróbáltatással és számtalan váratlan helyzettel szembesültünk. Terveinket váratlanul húzta keresztül a koronavírus, a korlátozások és a veszélyhelyzet, valamint az ezekkel járó következmények, bevételi kiesések. A kiszámíthatatlanságban az új tervek háttérbe szorultak, a mindennapi boldogulás és a védekezést, ellátást biztosító szervezetek, intézmények biztonságos működése kerültek a legelső helyre.

A nehézségek mellett óvatosan tervezzük a 2021-es évet, de már jól látható, hogy ez az esztendő is számos nehézséget hoz majd. Éppen ezért talán még jobban értékeljük a segítséget, támogatást. Az év utolsó napjaiban a Magyar Kormány számos olyan döntést hozott, ami óriási segítséget jelent Veszprém önkormányzatának, városának.

Örömmel osztom meg Önökkel a jó hírt, miszerint:

 a Magyar Kormány döntése értelmében Veszprém 1,380 milliárd forintot kap a város működésének támogatására. Ebből az összegből a VKSZ Zrt közüzemi szolgáltató, a Veszprémi Állatkert és a V-Busz közlekedési vállalat részesülnek még 2020-ban. Fontos hangsúlyozni, hogy ez az összeg nem plusz támogatásként érkezik meg a cégekhez, hanem a napi működését biztosítja. Ez azt jelenti, hogy a 2021-es városi költségvetésből a cégek működési támogatása ezen összeggel csökkeni fog. A 2021. évi költségvetés összeállításánál ez óriási segítséget jelent az önkormányzatunknak, hiszen 1,3 milliárd forinttal kevesebb lesz az összkiadásunk.

 Szintén a kormánydöntés értelmében vonjuk vissza a helyi rendelkezést a jövő évre tervezett gyermekétkeztetési és tömegközlekedési díjemelésről. Mindkét szolgáltatás a 2020-as évben kiszabott díjakkal működik tovább jövőre is. Aki már megvásárolta a szolgáltatásokat, az természetesen visszakapja a különbözetet (lásd itt >>).

 A végére pedig szintén jó hírt oszthatok meg Önökkel. A belvárosban régóta elhanyagolt, méltatlan állapotú terület megvásárlását 3,303 milliárd forinttal támogatja a Magyar Kormány. Az egykori Balaton Bútorgyár és a volt szakszervezeti irodaház épületeinek megvásárlása régi vágya volt az önkormányzatnak, melyhez most megkapjuk a forrást az állam támogatásával.

A fentiek enyhítenek egy picit a 2020-as év megpróbáltatásain és adnak némi reményt arra, hogy a következő esztendő bár nehéz lesz, de nem vagyunk egyedül a bajban sem!

Boldog, kiegyensúlyozott, sikerekben és egészségben gazdag új évet kívánok Önöknek!

Veszprém, 2020. december 30.

Porga Gyula