Köztéri installáció a rendszerváltásra emlékezve
2021. január 07. csütörtök, 00:17 Közéleti hírek

A „30 éve szabadon – Amit lebontottunk” nevű oszlop január végéig látható a belvárosban. A Hypercube-on országos és veszprémi történések is szerepelnek.

Az 1959-ben felállított, majd 1990-ben lebontott veszprémi Lenin-szobor és az 1989-es szentkirályszabadjai békemenet is szerepel a Hypercube-ra keresztelt installáción, amit január 6-án avattak fel a belvárosi Mindszenty József utcában.

Az alkotás egy októberben indult, fél éven át tartó, 18 várost érintő kiállítás része, amelyet a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázata keretében valósítanak meg.


A szerdai felavatáson a közalapítványt Balogh Gábor történész képviselte, aki a történelmi események felidézésekor kiemelte, hogy bár a rendszerváltást 1990-hez kötjük, valójában egy több éves folyamat része volt, és számos munkát jelentett az akkoriaknak:

1989-ben indult, és 1991 volt az az év, amikor Magyarországnak sikerült visszaszereznie függetlenségét.

Az első szabad választások 1990-es megszervezése, és a taxisblokád után sikertörténetnek számít az 1991-es esztendő, hisz ekkor hagyta el Magyarországot az utolsó szovjet katonai egység, szűnt meg a Varsói Szerződés és a béklyónak számító Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa.

– A most kiállított installáció hozzájárulhat ahhoz, hogy sikerüljön tudatosítani a magyar emberekben, és talán később másokban is, hogy büszkék lehetünk arra, hogy a rendszerváltásban résztvevők az 1956-ban megfogalmazott szabadság és függetlenség ígéretét valósították meg Magyarországon – mondta.

Brányi Mária alpolgármester a kiállításmegnyitón a veszprémi születésű Horváth Balázsról, az Antall-kormány belügyminiszteréréről emlékezett meg.

Mint fogalmazott, az 1980-as évek végén nehezen volt hihető, hogy hamarosan megtörténik az egész társadalmat érintő változás.

– Ha csak a városban nézünk szét, 30 év alatt teljesen új településképet láthatunk, szinte minden átalakult Veszprémben – hangsúlyozta.


Brányi Mária alpolgármester

Berzsenyi Andrea, a pályázatot megvalósító Perfect Média Kft. irodavezetője elmondta: pályázatuk az eredeti tervek szerint tavaly márciusban indult volna, ám a koronavírus-helyzet miatt csak októberben tudták elindítani.

A most felavatott installáción kívül kiadványokat is készítettek, amelyet a helyi iskoláknak juttatnak el, hogy a történelemórák keretében közelebb hozzák a rendszerváltozást a diákokhoz.

Januárban Veszprémen kívül Kecskeméten és Szekszárdon lehet találkozni hasonló köztéri emlékkiállításokkal. Februárban Cegléd, Komló és Vác ad helyet a „30 éve szabadon – Amit lebontottunk” nevű alkotásoknak.

 
Forrás: Vehír.hu
Kép: Kovács Bálint