Ellenzéki vélemények az idei költségvetés számairól
2021. február 24. szerda, 14:33 Közéleti hírek

Három ellenzéki önkormányzati képviselő, Hartmann Ferenc, Benczik Gabriella és Gerstmár Ferenc fogalmazták meg kritikájukat az idei költségvetés számaival kapcsolatban, ami szerintük teljesíthető, de sok kockázatot hordoz magában.

A pandémia miatt az eddigiekkel ellentétben idén nem kerül sor a költségvetés hagyományos közgyűlési vitájára, sőt a polgármester egy személyben dönthet annak elfogadásáról. Ezen rendkívüli jogkörök ellenére online idén is lefolytatták a költségvetési vitát, ahol minden képviselő jelezhette észrevételeit, javaslatait Porga Gyulának, valamint – szintén online – informálisan szavazhatnak is a büdzséről.

Ezt Hartmann Ferenc (MSZP), ellenzéki önkormányzati képviselő mondta el a sajtó előtt szerda délelőtt tartott sajtótájékoztatón, amelyen összefoglalták véleményüket, kritikájukat az idei tervezett számokkal kapcsolatban.

– Veszprém költségvetése a benyújtott számokkal teljesíthető, de a jövőt kockáztató

– kezdte Hartmann, aki az idei szűkös lehetőségeket a kormány elvonásaival indokolta. Elmondta, azáltal, hogy a járvány elleni védekezés érdekében az iparűzési adót és a gépjárműadót elvonták, valamint az ingyenes parkolás miatt is bevételkiesése van a városnak, összesen 2,4 milliárd forinttól esik el Veszprém. Ez 28%-os kiesés.

A képviselő ezen kívül kockázatosnak tartja, hogy a fejlesztések aránya rendkívül magas, a teljes költségvetés 66%-a, miközben arra nem látnak utalást a számokban, hogy az EKF keretében létrejövő beruházások hogyan lesznek fenntarthatóak a következő években.


Hartmann Ferenc

Benczik Gabriella (Párbeszéd) a képviselői keret elvonását sérelmezte. Ez az a tétel, amivel az egyéni képviselők szabadon gazdálkodhattak minden évben a választókörzetükben, 2020-tól viszont már a központi büdzsé részét képezi, nem kerül egyéni hatáskörbe.

A képviselő ezen kívül nehezményezte azt is, hogy – megfogalmazása szerint – a takarékosságban nem osztozik mindenki, néhány civil egyesület, mint például a Lokálpatrióták, vagy a Virágos Veszprémért milliós támogatást kapnak, miközben más szervezetek kimaradnak ebből.

Harmadik kritikaként az óvodapedagógusok hiányát rótta fel, amire a megoldás Benczik szerint a szolgálati lakások és a lakhatás-támogatás lenne.


Benczik Gabriella

Végül Gerstmár Ferenc (LMP) is kifejtette véleményét a költségvetéssel kapcsolatban. A képviselő tételesen kiemelte, hogy ők mely területekre fókuszálnának jobban:

- az idősellátás férőhelybővítésére

- családok átmeneti otthonának fejlesztésére, főleg azért, mert a pandémia miatti összezártságban gyakoribbak a családon belüli erőszakos cselekmények

- a Göllesz Viktor Fogyatékos Személyek Nappali Intézményének elköltöztetésére nagyobb ingatlanba

- lakóépületek hőszigetelésére.


Gerstmár Ferenc

A kormány amúgy kompenzálta részben az önkormányzatokat az elvonások után, Veszprém is milliárdos nagyságrendben jutott hozzá állami forrásokhoz, amiből a városi cégek működését fedezi. Ezt Hartmann is megerősítette, ugyanakkor hozzátette, hogy a legnagyobb problémát abban látják, hogy az EKF keretében bejelentett fejlesztéseknek nem látják az idei költségvetésben a hosszú távú fenntarthatóságát.

Az idei költségvetést egyébként még nem érintik az ilyen, működési jellegű kiadások, hiszen ezek a beruházások még a tervezés, vagy a kivitelezés első fázisában vannak, tehát javában a 2022-es, de inkább a 2023 utáni költségvetést fogják érinteni.

Újságírói kérdésre a képviselők elmondták, hogy ők nem támogatják az idei költségvetés elfogadását.


Forrás: Vehír.hu
Kép: Domján Attila