Március 15-e az olthatatlan szabadságvágy napja
2021. március 15. hétfő, 12:43 Közéleti hírek

Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő közösen emlékeztek meg az 184849-es forradalom és szabadságharcról.

Március 15-e az olthatatlan szabadságvágy napja. Amitől aztán a legteljesebb, legszeretettebb ünnepünk. Ezért is lehet bennünk keserűség, hogy az önfeledt ünneplésnek ezúttal nem adhatunk teret  áll a polgármester közösségi oldalán közzétett bejegyzésében a nemzeti ünnep alkalmából.


A világjárvány gúzsbaköt bennünket. Nem sétálhatunk a tavaszi napsütésben, hogy barátainkkal találkozzunk. Nem gyűlhetünk össze, hogy együtt emlékezzünk a márciusi ifjakra. És megannyi hétköznapi rutintól is tiltva vagyunk, hogy ne ártsunk magunknak, és ne veszélyeztessünk másokat.

Már egy éve tapasztaljuk, hogy milyen fojtogató a szabadság hiánya. Mégsem méltányos összevetni nehéz helyzetünket a 173 évvel előttünk járó elődeinkével. Mert akkor a bátor kiállás, a hősiesség, az önfeláldozás volt a követelmény ahhoz, hogy a rabságot felválthassa a szabadság.

Most a józan ész, az önmegtartóztatás, a fegyelmezettség is megszabadíthat bennünket a járvány okozta béklyóktól  fogalmazott Porga Gyula, aki Ovádi Péter országgyűlési képviselővel közösen helyeztek el kokárdát a Dózsa téri 1848-as emlékműnél.

Március 15-e, szép nemzeti ünnepünk arra figyelmeztessen mindannyiunkat, hogy nem vagyunk egyedül. Ami azt is jelenti, hogy számíthatunk mások segítségére, és azt is jelenti, hogy mások is számítanak a mi együttműködésünkre  zárta ünnepi gondolatait.

A városban egyébként szűk körben több civil szervezet és intézmény is tartott megemlékezéseket, minden esetben betartva a járványügyi korlátozásokat.


Forrás: Vehír.hu / Facebook