2,5 millió beoltott – szerdától nyithatnak az üzletek
2021. április 07. szerda, 05:06 Közéleti hírek

A hírt Orbán Viktor jelentette be a Facebookon. A kormányfő elmondta: szerdától nyithatnak az üzletek és újraindulhatnak a szolgáltatások. Figyelmeztetett: nem szűnik meg minden járványügyi intézkedés, azokat továbbra is be kell tartani. Folytatódik az oltási program is. 

Azt már korábban bejelentették, hogy a 2,5 milliós mérföldkő elérésével milyen szabályokat vezetnek be. 

A kijárási tilalom kezdete este 10 órára módosul, a vége változatlanul reggel 5 óra; a szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek. 

Továbbá a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín nem köteles zárva tartani, míg az üzleteknek este fél 10 és reggel 5 óra között be kell zárniuk; az üzletekben biztosítani kell, hogy átlagosan 10 négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhasson bent.

 
Szerdától 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat az üzletekben

A 10 négyzetméteres szabály alkalmazása során a 14. életévét be nem töltött kiskorút, a 65. életévét meghaladott, illetve a fogyatékossággal élő személy segítőjét nem kell figyelembe venni.

Az üzlet köteles gondoskodni arról, hogy a bejutásra várakozók - a közös háztartásban élők kivételével - egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak, a vásárlók számára a kézfertőtlenítés lehetősége az üzlet vásárlóterében folyamatosan biztosított legyen, az üzlet vásárlóterében a felületek fertőtlenítése folyamatos legyen, és a bevásárláshoz használt eszközök (kocsi, kosár) fertőtlenítése folyamatosan megtörténjen.


Forrás: Vehír / MTI
(Fotó: MTI / archív)