A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
2021. október 23. szombat, 19:38 Közéleti hírek

A Megyeház téren rendezték meg az önkormányzat központi ünnepségét október 23-án, melynek szónoka Ovádi Péter parlamenti képviselő volt.

Ovádi Péter beszédében arra kérte az ünneplőket: éljék bele magukat 1956 szereplőinek helyzetébe. Mint mondta, utólag könnyen alkotunk véleményt, hiszen ismerjük a történések minden mozzanatát, de vajon mit tettünk volna akkor, ott, amikor nem tudhattuk, milyen következményei lesznek a döntéseinknek, milyen irányba fordul az ország sorsa? Kijelentette: nem szégyen, ha e gondolatok hatására megremeg a lábunk, és valószínűleg az akkori elődeink is hasonlóképp éreztek.


A képviselő szerint az akkori cselekvőknek a néplélek adott erőt, amit “legegyszerűbben úgy lehet leírni, mint azt az érzést, amikor egyedül, önmagunk vagyunk, mégis azt érezzük, hogy támogató tömegek vesznek körül minket. A tömegnek pedig nincs ellenfele, ha minden egyes tagja egy irányba, egyszerre mozdul”.

1956-ban ez történt, a magyarság egységesen mondott nemet az elnyomásra, a szocialista rendszer zsarnoki uralmára, a néplélek vezette és összekötötte őket a paraszttól a munkáson át a tanárig a közös cél: a szabadság érdekében.

“Az 1956-os forradalom megmutatta az egész világnak, hogy mi történik akkor, ha szolgaként bánnak egy olyan néppel, aki a szabadságra született.”

A szónok Brusznyai Árpádot, a forradalom veszprémi mártírját idézte:

"Szenvedéseink a jövő boldogságában majd feloldódnak."

Egy olyan ember írta ezt, akit életfogytig tartó börtönre, majd később Pap János akkori megyei párttitkár közbenjárására halálra ítéltek és kivégeztek annak ellenére, hogy forradalmár társaival heves vitára kelve érvelt az erőszak ellen, a békés felkelés mellett.

A reményt azonban nem lehetett kiölni a magyarok szívéből, és a rendszer, ami 1956-ban halálos sebet kapott, évtizedekkel később végül megdőlt. A rendszerváltás magával hozta azt is, hogy a történelem mérlegre állította a szocialista rendszer bűnöseinek tetteit.


“Legyen ez október 23-a üzenete mindannyiunknak, egy olyan üzenet, ami büszkeséggel tölt el bennünket ha a forradalmunkra gondolunk, és bátorsággal, valamint pozitív jövőképpel kecsegtet”  zárta gondolatait Ovádi.


A beszéd után az önkormányzat, a pártok, a fegyveres testületek, az intézmények és civil szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el a Megyeház téri emlékműnél.

A műsorban közreműködött Csík János, Dresch Mihály, Balogh Kálmán, Csadi Zoltán, Veszprém Város Vegyeskara, valamint a  Magyar Honvédség Légierő Zenekara.

 

 

Forrás: Vehír.hu
Kép: Kovács Bálint