Harminc éve barátságban a Jeruzsálemhegyen
2021. november 21. vasárnap, 10:54 Közéleti hírek

A Jeruzsálemhegyi Baráti Kör három évtizedes jubileumát ünnepelte pénteken. Az a szellemiség azonban, amit követnek, ennél régebbi keletű: a városrészben működő társas kör hagyományai egészen a XIX. századig nyúlnak vissza.

Megoszlottak a vélemények, hogy péntek este a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör pontosan hányadik születésnapját is ünnepelte. Hivatalosan megalakulásuk 30. évfordulója alkalmából találkoztak azok a veszprémiek, akik az említett városrészben egy közösséget, azon belül is baráti kört alkotnak.

Viszont a valóság az, hogy 2021-ben már 31 év óta léteznek, viszont tavaly a járványhelyzet miatt nem volt lehetőségük a közös ünneplésre. Ugyanakkor annak is igaza volt, aki a kör 125 éves fennállását ünnepelte, hiszen a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör, amikor megalakult 1990-ben, a XIX. században létrehozott és 1950-ig működő veszprémi Petőfi Kör szellemiségét és polgári hagyományait szerette volna feléleszteni.

Hogy ez mennyire sikerült, arra választ adott a péntek kora este a Városházán tartott ünnepségen Heiter Sándor, az egyesületté formálódott baráti kör elnökének beszéde, amelyben összefoglalta az elmúlt 30 évet. Ez a számok nyelvén 1200 rendezvény megszervezését jelenti, 57 bált, rendszeres részvételt a városi eseményeken és természetesen a városrészben tartott megszámlálhatatlan tematikus, vagy egyszerű baráti összejöveteleket.


A Jeruzsálemhegyi Baráti Kör megalapításakor a veszprémi polgári értékek felélesztése volt a cél. Ugyanaz a szellemiség, ami a XIX. század végén alapított Petőfi Kört is vezérelte, amit az államhatalom 1950-ben megszüntetett, viszont amint lehetőség volt rá, a rendszerváltás után egyből felélesztették a veszprémiek.

Sőt, nem csak felélesztették, hanem tovább erősítették a hagyományokat, nem véletlen van zászlaja a civil szervezetnek, a tagok pedig a polgári veszprémi öltözködést is minden egyes nyilvános városi eseményen felöltik magukra.

Az évek alatt a jeruzsálemhegyiek jó barátságot alakítottak ki más városi baráti társaságokkal, hiszen ahogy a zászlón is hirdetik: „A barátság nem azért van, hogy kapjuk, hanem hogy lehetőségünk legyen adni.”


A jövő tervei kapcsán elhangzott, szorosan együttműködnek az Európa Kulturális Fővárosa Programmal, 2023-ra szeretnének szobrot állítani a város egyik nevezetességének, a kavicsfogú álteknősnek, amely ősállat maradványait a Jeruzsálemhegyen tárta fel Laczkó Dezső 1899-ben.

Az eseményen jelen volt Porga Gyula polgármester, Ovádi Péter országgyűlési képviselő és a városrész önkormányzati képviselője, Halmay Gábor is.


A polgármester ünnepi köszöntőjében felidézte, hogy a szellemi előd Petőfi Kör azokban az években alakult meg Veszprémben, amikor az elmúlt évszázadban a legtöbbet fejlődött a város, a ma ismert Veszprém legtöbb épülete akkor épült fel, és a polgári gondolkodás is azokban az években vert gyökeret. Azáltal pedig, hogy a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör ezeket a normákat viszi tovább, bizonyították, hogy Veszprémben még az elnyomó szocialista rendszer idején sem aludt el ennek a felelős gondolkodásnak a lángja.

Az ünnepségen ezt követően Vándorfi Győző, az egyesület alapítója és tiszteletbeli elnöke, valamint Heiter Sándor emlékplaketteket adtak át azoknak a tagjaiknak, akik a kezdetektől fogva velük vannak. Név szerint: Kovács Eszter, dr. Vándorfiné Fülöp Mária, Farkas Sándorné, Nagy Árpádné, Vörös Imréné, Németh Józsefné, Nits Gyula, Turányik László, Simon Ottó, Ivány Péter, Tatai Lajos, dr. Vándorfi Győző, Heiter Sándor.

A tagoknak később az Írisz együttes adott meglepetéskoncertet. A Csermák Antal Zeneiskola növendékeiből összeállt csapat komolyzenei köntösben adott elő klasszikus és mai popslágereket Ruha Arnold vezetésével.

Végül az ünnepi fogadáson Ovádi Péter mondott pohárköszöntőt, megköszönve a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör tagjainak a városért végzett önzetlen munkát és a veszprémiség erősítését, valamint a példamutatást a jövő nemzedékének.Forrás: Vehír.hu
Kép: Kovács Bálint