Nyolc év után megújul a Hangvilla
2022. április 09. szombat, 02:04 Közéleti hírek

Bő nyolc évvel a megnyitása után a Hangvillát ismét állványok veszik körbe, az épület belsejében pedig munkagépek sorakoznak és építőmunkások sürögnek.

A héten kezdődött el Veszprém ikonikus kulturális intézményének a minőségi fejlesztése, hogy pontosan mit takar ez a kifejezés, arról Bélafi Lászlóval, az intézmény igazgatójával beszélgettünk.

„A saját otthonunkban is, ha vendégeket várunk, akkor kicsinosítjuk a lakást: rendet rakunk, a legszebb asztalterítőt és étkészletet tesszük ki. A Hangvilla esetében is ez volt a vezérelv, amikor belevágtunk a fejlesztésébe.

Közeledve 2023-hoz, amikor Európa kulturális fővárosa leszünk, az intézmény, mint a programsorozat egyik központi helyszíne igyekszik a legszebb arcát mutatni”

– indokolta Bélfai László, hogy miért vágtak bele éppen most a multifunkcionális közösségi tér, de a legtöbb embernek csak Hangvillaként ismert épület fejlesztésébe.

 
Mintha csak most történt volna... (Kép: Veszprém.hu/archív)

A hétfőn indult munkálatok egyszerre érintik az épület külsejét és belső világát egyaránt, ráadásul korántsem csak a nyolcéves épületelemek felújításáról szólnak, számos esetben új megoldásokhoz, technológiákhoz folyamodnak majd, így pedig jelentősen felfrissül az intézmény atmoszférája is.

„Azt a minőségi szintet kell jól beállítani, ami jól esik mindenkinek, de még kellően oldott. Tehát meg kell őrizni a Hangvilla eleganciáját úgy, hogy az ne legyen eltúlzott, ne legyen már riasztó”

– ecseteli a fejlesztés irányvonalát az igazgató, aki hozzáteszi, hogy a változatos programokra a változatos közönség érkezik rendszeresen az intézménybe, akiknek mind vonzóvá kell tenni a Hangvillát.


Bélafi László

A gyakorlatban ez az jelenti, hogy több esetben egyszerűsítik a formákat és egységesítik az anyaghasználatot. A minőségből nem engednek, de például ezután a fának tűnő elemek valóban igazi fából készülnek majd és így tovább.

A leglátványosabb megújuláson a fölszinti kávézórész megy majd át. A mostani zárt pult átalakul oválissá, mögötte pedig látványában is kinyílik majd a Hangvilla az utcafront felé, még jobban ki és be lehet majd látni, erősítve azt a transzparenciát, amit amúgy is képvisel az egész kulturális intézmény.

Az üvegablakok elé pultot építenek bárszékekkel, ezáltal úgy lehet majd nyugodtan kávézni és beszélgetni a Hangvilla fölszintjén, hogy közben pár méterrel az üvegfalak mögött a város pezsgését figyelheti a vendég.

De megváltozik több helyen a falak színe is, és egészen más fénytechnikát építenek be a mostanihoz képest. Az új, elegánsabb miliőt LED-es fénycsíkok biztosítják.

„A mostani fejlesztés során olyan építészeti technológiákat is alkalmazunk, amelyek nyolc évvel ezelőtt még nem is léteztek. Ilyen lesz szintén a fölszinti kávézóban az öntött linóleumból kialakított egységes járófelület.

Ez egyébként nem csak technológiájában lesz új, hanem a tervezőkkel egy elég bátor, de annál látványosabb megoldás mellett döntöttünk, amikor az égkék szín mellett tettük le a voksunkat” – mondja Bélafi László, aki hozzáteszi, hogy ez a szín túlmutat a most népszerű divatirányzatokon, így nem válik pár év múlva elavulttá, hanem időtálló módon biztosít még egy sajátosságot a Hangvillának.

Ami az épület külsejét érinti, itt úgynevezett szálcementből alakítják ki a homlokzatot, ennek az anyagnak az a különlegessége, hogy természetes ásványi anyagokat tartalmaz, látványában pedig impozáns kőhatást kelt majd.


Mindez a minőségi fejlesztés összesen 256 millió forintba fog kerülni, ebből 200 milliót az Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program célzott támogatásával biztosítja, a fennmaradó 56 milliót pedig a Hangvilla a saját megtakarításából fedezi.

Bélafi László ezen a ponton kitért az intézmény gazdasági stratégiájára is, pontosabban arra a takarékos üzemeltetési modellre, ami lehetővé tette, hogy nem csupán fenntartható módon működnek, de még saját megtakarítással is rendelkezik a Hangvilla.

Az igazgató véleménye szerint ezt főleg a jó humánmenedzsmenttel sikerült elérni, hiszen a Hangvillában éppen csak annyi ember dolgozik, amennyi szükséges a működtetéséhez. Ez pedig már az indulás óta így van, amire jó példa az, hogy az irodák is úgy lettek kialakítva, hogy annyi asztal és annyi szék van bent, ahány munkatárs szükséges a fenntartásához.


Visszatérve a mostani fejlesztésre, a tervező az az Anthony Gall, aki az eredeti, azóta építészeti nívódíjjal is elismert épületet megálmodta, a munkák szervezésében pedig az EKF részéről a Veszprém 2030 Kft. szakemberei működnek közre.

A kivitelező a VEMÉVSZER Kft. az a veszprémi cég, amelynek kezdetben tulajdonrésze is volt a Hangvillában, így a mostani szakszerű munkavégzés mellett egyfajta érzelmi szállal is kötődnek az épülethez, ez pedig nagyban segíti az egyáltalán nem általános építészeti munkálatokat.

Jelenleg még párhuzamosan zajlanak a felújítási munkák a Hangvilla programjaival, ezt precíz logisztikával hangolták össze, viszont június 15-től másfél hónapra bezár az intézmény, hogy aztán augusztus elején az Auer Hegedűfesztivállal ismét megnyisson, immáron egy megújult arculattal és felfrissült atmoszférával.


Forrás: Vehír.hu
Kép: Domján Attila