Civil érdeklődők a Ruttner-ház felújításán
2022. május 21. szombat, 15:05 Közéleti hírek

Ahogy a város lakóinak feltűnhetett, számos építkezés zajlik párhuzamosan a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. égisze alatt, s hogy ne csak az átadás pillanatáról értesüljünk, pénteken a Jókai utcában az építkezés folyamatába is bepillantást nyerhettünk.

Ahogy Porga Gyula polgármester humorosan megfogalmazta: ma a magyar városok egy főre jutó daruja Veszprémben a legmagasabb, de természetesen az új épületeket 2023 után is rendeltetésszerűen használják majd.


Látva tehát a folyamatosan újuló város építkezéseit, az emberek kíváncsiak lettek, ez az oka, hogy a városlakók is szemlélői lehetnek az építési szakaszoknak. Porga kiemelte, nem titkolt cél, hogy Veszprém Európa húsz legélhetőbb városa között szerepeljen.


Madarasi-Papp Rita, a Ruttner-ház felújításának tervezője részletekbe menően ismertette a ház múltját, jelenét s jövőjét. A Ruttner-házat 2017-ben az önkormányzat vásárolta meg, elővásárlási jogát kihasználva.

Az épület maga 1860-ban épült, egy tehetős vaskereskedő birtokában volt. Ebben az időszakban épültek meg Veszprém mai napig jellegzetes épületei is, mint például a Veszprémi Petőfi Színház.


Lamos Péter, a 2030 Kft. vezetője elmondta, az építkezéssel percre pontosan halad a Kuti és Fia Kft. közreműködésével.

A jövő márciusban már nagy valószínűséggel nyüzsgő Ruttner-ház 33 fős hostelként működik majd, így többek között osztálykirándulók elszállásolására is alkalmas lesz.

Ezen kívül kávézó nyílik benne, valamint a várbörtön-múzeum fogadóközpontjaként funkcionál, melyhez szuvenírbolt is tartozik majd. A tervek szerint egy külső lift fog felvezetni a börtön mínusz harmadik szintjére.

 

Forrás: Vehír.hu