Meggyújtották az első adventi gyertyát
2022. november 28. hétfő, 00:00 Közéleti hírek

A hitet jelképezi az adventi koszorú első gyertyája. A Kossuth utcán színvonalas műsorok kíséretében gyújtották meg az első gyertyát szombat este, advent első vasárnapjának előestéjén.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő ünnepi beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az első láng jelképére, vagyis a hitre mindennél nagyobb szükség van manapság. Ahogy fogalmazott, nem volt gondtalan az elmúlt időszak: a járvány évei után most háború dúl a szomszédunkban. Kellő hit szükséges ahhoz, hogy bízzunk a jobb idők érkezésében.


Ovádi szerint a koronavírus megtanított bennünket arra, hogy az emberi kapcsolatok, a találkozások, a közös ünnepek nem magától értetődőek, hiszen a járvány ezektől is megfosztott bennünket. És mégis hittünk abban, hogy lekerülhet a maszk, és újra együtt ünnepelhetünk, készülhetünk karácsony ünnepére.

„A hit értéktelen, ha nincs kipróbálva és nem élsz vele. A tapasztalattá alakult hit válik bizalommá. Advent ebben segít nekünk, hogy közösen higgyünk és bízzunk magunkban, egymásban, az isteni gondviselésben. A hit táplálja a reményt, az örömöt és a szeretet is. Az adventi gyertyalángokat. Jelképezze ez a gyertyaláng mindezt, és ennek szellemében készüljünk keresztény ünnepünkre itt Veszprémben is.”.

- fogalmazott Ovádi Péter.


Tornavölgyi Krisztián atya az advent első vasárnapjának előestéjén köszöntötte a megjelenteket. Valakire várakozunk ebben az időszakban, akiről biztosan tudjuk, hogy el fog jönni. Akiről mi keresztények tudjuk, hogy már megérkezett ebbe a világba. Advent időszaka az örömteli a várakozás, a virrasztás, a fokozott éberség ideje. Az imádság, az elcsendesedés ideje mind azért van, hogy a lélek újra fel tudjon lélegezni, beteljen Isten szeretetével.


Az est további részében kulturális műsorokkal, koncerttel kedveskedtek az odalátogatóknak.

 
Forrás: Vehír.hu
Kép: Kovács Bálint