Idén nyáron adják át a veszprémi kulturális negyedet
2023. január 03. kedd, 12:56 Közéleti hírek

A vadonatúj kulturális negyed Veszprém központjában, az Egyetem utca, Megyeház tér, Erzsébet sétány, Erzsébet liget által határolt területen helyezkedik el, területe jól elkülöníthetően három fő egységre bontható.

A Kálvária-domb és a Laczkó Dezső Múzeum közötti területrész gyalogos közlekedési és rendezvényterületként fog működni. A terület burkolt és növényfelületeinek találkozásánál szórt burkolattal rendelkező sávokat hoztak létre. Ezek a teljes fejlesztési koncepción átívelő elemként jelennek meg.

A múzeum főbejáratának tengelyére illeszkedve helyezkedik el a dombtetőn lévő templomrom megközelítését szolgáló lépcsősor és rámpa. A felújított támfal mentén sétányokat alakítanak ki.

Az Erzsébet sétány és a Bakonyi Ház környezetének rendezésekor figyelembe vették a terület sávos irányultságait, térépítészetileg is kezelve ezen erőteljes tagolódást és a projektterületek közötti átmeneteket is.

A Megyeház tér délnyugati részén épül a tervezett rendezvénytérhez kapcsolódóan a pavilon jellegű épület, melyben egy kisebb kávézó létesül.

 
Körvonalazódik a veszprémi kulturális negyed

A kisméretű épület egyszerű, de karakteres kialakításával megfelelő kontrasztot képez az egykori támfalakkal, illetve a Kálvária-domb zöld környezetével, és egyben felidézi az egykori beépítést is

– olvasható a veszprém.hu-n. 

A beavatkozással érintett területtel több, a város szempontjából fontos intézmény közvetlenül határos. Mint azt korábban is kommunikálták,

„a fejlesztés egyik célja, hogy az intézmények és az akcióterület zöldfelületét összekapcsolja, a fejlesztés által élettel töltse meg ezt a fontos belvárosi részt".

A teljes terület komplex, szabadtér- és parkhasználati célokat előtérbe helyező, a rekreációs és reprezentációs igényeket is kielégít majd. 

A tervezett június 30-ai átadásig még fél év van hátra, ám már a kerítésen kívülről is jól kivehetőek a várható izgalmas változások.

Képgaléria itt >>

A projekt EU pályázatának adatai itt >>

 
Forrás: Napló
Kép: Juhász-Léhi István