Büszkén viselheti a címet Veszprém
2023. január 11. szerda, 23:01 Közéleti hírek

Innováció, bátorság és nyitottság

Az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésével az európai városok elitjének tagjává vált Veszprém, fogalmazott újévköszöntőjében Porga Gyula polgármester szerdán a Csermák Antal Zeneiskolában tartott ünnepségen.

 
Porga Gyula: A sikerhez a jelen intézményvezetői, valamint az egyesületek
és gazdasági társaságok vezetői is hozzájárultak

A polgármester beszédében felidézte, Veszprém és térsége 2018 decemberében nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet. Bő egy évvel később világjárvány kezdődött, majd tavaly év elején háború tört ki a szomszédunkban.

Arra, hogy a nehézségek között is kitüntetett helyet foglal el a veszprémieknél a kultúra, a zeneiskola létrejöttének történetét idézte fel: 1916-ban, az első világháború közepén döntöttek úgy a városban élők, hogy közadakozásból létrehozzák a zeneiskolát. 

Porga Gyula elmondta, az EKF-cím elnyeréséhez innovációra, bátorságra és nyitottságra volt szükség, utóbbi kapcsán azt emelte ki, hogy a város a Bakony és Balaton térséggel összefogva, 116 önkormányzattal együttműködésben nyerte el a pályázatot.

A polgármester hangsúlyozta, a programhoz bőkezű támogatást, mintegy 70 milliárd forintot adott a kormány, valamint ezen felül több tízmilliárd forint értékben készültek el beruházások az elmúlt években, például megépült a déli elkerülő, megújul számos belterületi út, és városi önerőből az ország legfiatalabb buszflottája járja Veszprém útjait. 

Porga Gyula leszögezte, a beruházások és az EKF cím egyaránt abban segítik a települést, hogy 2030-ra Európa húsz legélhetőbb városa közé kerüljön Veszprém a maga kategóriájában. Úgy vélte, büszkének kell lenni a sikerre, amelyhez a város múltja mellett a jelen intézményvezetői, valamint az egyesületek és gazdasági társaságok vezetői is hozzájárultak. 

Az ünnepségen pohárköszöntőt mondott Ovádi Péter országgyűlési képviselő, aki gratulált a város közösségének a sikerekhez, valamint kiemelte Porga Gyula szerepét az elért eredményekben.

A rendezvényen közreműködött Hartmann Domonkos (cselló), Molnár Levente (gitár) és Pál Olivér (cselló) triója.

Képgaléria itt >>


Forrás: Napló
Kép: Pesthy Márton