Négyen vehették át a Brusznyai-díjat
2023. január 15. vasárnap, 10:27 Közéleti hírek

Méltó munka elismerése

Szalainé Tóth Tünde, a Lovassy gimnázium, illetve Kocán Béla, a Vetési gimnázium tanára, valamint Varga Benedek András végzős és Gelencsér András tavaly végzett diák vehette át a Brusznyai-díjat.

A Brusznyai Alapítvány Brusznyai Árpád tiszteletére, halálának 65. évfordulóján 32. alkalommal rendezte meg a Brusznyai-emlékhangversenyt, a járvány miatt két év szünet után.

Imre Frigyesné, a Brusznyai Alapítvány elnöke köszöntőjében arról beszélt, a díjazottak Brusznyai Árpádhoz méltón járultak hozzá oktató, nevelő és tudományos munkájukkal a magyar jövő építéséhez, míg a díjazott diákok középiskolai éveikben tudományos munkájukban és a közösségükhöz való hozzáállásukban is példát mutattak társaiknak. 

Nagy András történész, a Pannon Egyetem docense emlékezett beszédében az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi mártírjára, a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács elnökére, felidézve Brusznyai Árpád utolsó óráit. Elmondta, jelentős szakmai életpályát futott volna be Brusznyai Árpád, a történelem véletlenszerűsége miatt mártírrá kellett válnia. Sokoldalú értelmiségi volt, aki nemzedékeket nevelt volna fel – tette hozzá. 

Balról: dr.Kocán Béla, Szalainé Tóth Tünde, Gelencsér András, Varga Benedek András

A Brusznyai-díjakat Inotay Nóra, Brusznyai Árpád unokája adta át. Idén két tanár, Szalainé Tóth Tünde és Kocán Béla, valamint két diák, Varga Benedek András és Gelencsér András részesült az elismerésben.

Szalainé Tóth Tünde a szegedi József Attila Tudományegyetem biológia–kémia szakán végzett. 1986 óta a Lovassy gimnázium tanára, munkaközösség-vezető, osztályfőnök. Kiemelt feladatának tekinti a tehetséges diákokkal való foglalkozást, tanítványai számos biológia-, kémia- és környezetvédelmi verseny országos döntőjében szerepeltek kiemelkedően, így az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen biológia tantárgyból több mint harminc diákja jutott az országos döntőbe, míg a Kitaibel Pál Biológia- és Környezetvédelmi Versenyen 25 tanítványa jutott az országos döntőbe. Számos megyei és országos szakmai verseny, tudományos konferencia és előadás szervezője, előadója. 

Kocán Béla a Vetési Albert Gimnázium magyar nyelv és irodalom tanára. A kárpátaljai származású pedagógus az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar nyelv és irodalom szakán diplomázott, a Debreceni Egyetem Modern Nyelvészeti Doktori Iskolájában 2014-ben summa cum laude minősítéssel bölcsészdoktori oklevelet szerzett. Az elmúlt tíz év mindegyikében szerepelt tanítványa az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny országos döntőjében, emellett diákjai jelentős eredményeket értek el az Édes Anyanyelvünk Országos Nyelvhasználati Versenyen és az Implom József Középiskolai Helyesírási Versenyen. A Magyar Tudományos Akadémia Magyar Nyelv- és Névtörténeti Kutatócsoport külső tagja. 

Gelencsér András 2022-ben végzett a Lovassy László Gimnázium speciális matematika tagozatán. Minden év végén kitűnő tanulmányi eredményt ért el. Német, angol és francia nyelvből komplex felsőfokú nyelvvizsgát tett. A Savaria Országos Történelem Versenyen 2., a francia Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen negyedik, az Országos Fizika Tanulmányi versenyen hetedik helyezést ért el. 2021 nyarán egyike volt annak az öt diáknak, aki részt vehetett a Bay Zoltán Kutatóintézet által szervezett szakmai gyakorlaton.

Varga Benedek András a Padányi Katolikus Iskola végzős diákja a nyolcosztályos gimnáziumi tagozaton. Német középfokú nyelvvizsgával rendelkezik, iskoláját többször képviselte a Bolyai Anyanyelvi Versenyen. Az országos utópiaíró pályázaton harmadik helyezést ért el.

A díjátadón fellépett az általános és középiskolai kórusokból, valamint veszprémi énekkarokból álló Brusznyai oratóriumkórus. A koncerten Vivaldi Gloria című műve hangzott el a Brusznyai oratóriumkórus, Darázs Renáta (szoprán), Nagy Bernadett (alt) és a Mendelssohn Kamarazenekar (művészeti vezető: Kováts Péter) előadásában, vezényelt Csillag Béni.


Forrás: Napló
Kép: Nagy Lajos