Megállapodtak a miniszterek
2011. május 06. péntek, 07:50 Közéleti hírek

Május 5. és 7. között Veszprémben tanácskoznak a Visegrádi Együttműködés tagországainak (V4) igazságügyminiszterei.

A találkozó első napján, május 5-én a Villa Mediciben a Magyarország, Cseh Köztársaság, Szlovák Köztársaság és Lengyelország alkotta formáció Horvátországgal kiegészülve aláírta a bírák, ügyészek nemzetközi oktatását megalapozó, igazságügyi képzésről szóló megállapodást.

– A visegrádi négyek igazságügyminiszterei találkoztak a mai nap folyamán a horvát miniszterrel kiegészülve. Szokásos megbeszélést folytattunk, melynek különlegessége, hogy ma írjuk alá azt az együttműködési megállapodást, amely a visegrádi négy ország – a Cseh Köztársaság, a Szlovák Köztársaság, Lengyelország és Magyarország – és Horvátország között köttetett. Ennek célja, hogy az öt ország a jövőben az igazságügyi képzés területén összehangolja programját, valamint a közösen koordinált programokkal a jövőben jobban megismerjük egymás tapasztalatait és jogi kultúráját – nyilatkozta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter.


Navracsics Tibor

Navracsics Tibor ezután elmondta, hogy az Európai Unióban a jogi együttműködés területén már nem csupán a jogszabályok megalkotása, a jogszabályok nemzeti színű alkalmazása merül fel feladatként, hanem a jogalkalmazás során szerzett tapasztalatok kicserélése, az ismeretek átadása, illetve az igazságszolgáltatás és jogalkalmazás köréhez kapcsolódó közös fejlesztések is. A megállapodásban azonban nemcsak a tapasztalatok cseréje szerepel, hanem szeretnének a jövőben uniós forrásokat is igénybe venni a terület fejlesztéséhez.


Mr. Jiri Pospisil

Mr. Jiri Pospisil cseh igazságügyi miniszter hangsúlyozta: a Cseh Köztársaság szerint kiemelten fontos, hogy elmélyítsék az igazságügyben dolgozók tudását, mivel náluk is problémák merültek fel az igazságügy kapcsán.


Mrs. Lucia Žitňanská

Mrs. Lucia Žitňanská szlovák igazságügyi miniszter ehhez kapcsolódva kiemelte az igazságügyi oktatás kulcsfontosságát, mivel ez az a terület, ahol jó képzett szakemberekre van szükség. A szerződés megkötése is ehhez járul majd hozzá, mondta.


Kwiatkowski Krzysztof

Kwiatkowski Krzysztof lengyel igazságügyi miniszter örömét fejezte ki, hogy Horvátországot is teljes jogú tagnak tekintik a visegrádi országok, majd ő is hangsúlyozta az együttműködés fontosságát.


Mr. Drazen Bosnjakovic

Mr. Drazen Bosnjakovic horvát igazságügyi miniszter elmondta: azzal, hogy aláírhatják a megállapodást, minden ország támogatja csatlakozásukat az Európai Unióhoz. Számukra azért lényeges az együttműködés, mert Horvátország az első ország, aki csatlakozási tárgyalásai során az igazságügy területére is kitér.

A pénteki napon Horvátországon kívül Németországgal és Szlovéniával kiegészülő V4-találkozó többi napirendi pontja is erősen kötődik az uniós igazságügyi témákhoz: szó lesz egyebek mellett az Európai Öröklési Rendeletről, a büntetőügyekben alkalmazott Európai Nyomozási Határozatról, valamint a cégnyilvántartást és a jogi segítségnyújtást érintő együttműködés lehetőségeiről.

Forrás: Vehir.hu