Veszprém történelme
2011. január 27. csütörtök, 14:29 Kulturális hírek

Szerda délután mutatták be a Veszprémi Szemle 18-19. számát az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-termében.

Tölgyesi József, a lap főszerkesztője köszöntötte a megjelenteket. Beszámolt róla, hogy ha néha kisebb csúszásokkal is, de évek óta rendszeresen megjelenik a folyóirat, ezzel is gazdagítva Veszprém városát.

 
 
− Örömömre szolgál látni, hogy a szerzői kör bővül, ami szükséges is. Célunk, hogy nem kifejezetten tudományos folyóiratot adjunk ki, valamint megismertessük Veszprém történelmét a helyiekkel. Kevesen vannak, akik mindig is a városban éltek, így még kevesebben ismerik a történelmét. A Veszprémi Szemlének nagy hasznát vehetik az iskolákban tanulás céljából, az idősek otthonában pedig a nosztalgia kedvéért, de mindenki számára hasznos kiadvány – fogalmazott a főszerkesztő.
 
Tölgyesi József
 
Tölgyesi József azt is elárulta, hogy szeretnék bevezetni, ha minden ilyen eseményen egy-egy író bemutatkozna, beszámolna kutatásáról. A szerdai rendezvényen Jákói Bernadett helytörténész és Piros György újságíró, hadtörténet-kutató kezdte el a hagyományteremtő kezdeményezést.
 
Brányi Mária alpolgármester
 
− Fontos területtel foglalkoznak a Veszprémi Szemle munkatársai, hiszen a város múltját kutatják – mondta Brányi Mária alpolgármester. – Ez olyan munka, aminek nincs vége, csak folytatni lehet. Az elmúlt évben az önkormányzat elindított egy helytörténeti képzést az általános iskolákban. Reméljük, hogy ezzel hozzájárulunk, hogy jobban megbecsüljék a várost, ragaszkodjanak hozzá, a hagyományokat ápolják. Ezzel nincs befejezve az a munka, ami ránk vár, hiszen nincs a városnak rendes helytörténeti múzeuma. Ez olyan terület, ahol szükség van fejlődésre.
 
Ezután Tölgyesi József bejelentette, hogy a jövőben nem ő látja el a Veszprémi Szemle főszerkesztői feladatait, utódja Csiszár Miklós lesz.
 
Forrás: Vehír.hu