Gyerekeket nevelnek - Tizedik születésnap a Kabóca Bábszínháznál
2011. január 31. hétfő, 00:00 Kulturális hírek

A Csipkerózsika bemutatójával, majd születésnapi ceremóniával ünnepelte tízedik születésnapját a Kabóca Bábszínház. És persze a legfontosabbakkal: a gyerekekkel.

A Csipkerózsika után Boróka királyné, Habakuk király és a Ceremóniamester köszöntötték az egybegyűlteket, így Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert, aki azt mondta, a legnagyobb dicséret, ami a színházat érheti, hogy évi 250 ezer gyerek – Veszprém lakosságának négyszerese – nézi meg előadásait. A jó bábszínházi élmény a felnőtt kor teljességéhez járul hozzá, folytatta a miniszterelnök helyettese, aki végül azt kívánta, a mostani őskabócás gyerekei is maradjanak hűek a színházhoz, a következő tíz évben pedig hasonló közönségszámot érjen el az intézmény.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere személyes élményeit idézte fel: Ábel fia egy kabócás előadáson indult el, középső lánya nevét pedig Boróka királyné ihlette. A város első embere leszögezte, hogy az idei év a családoké, az önkormányzat is ennek szellemében munkálkodik. A családoknak pedig fontos a bábszínház, ahogy a városnak is az. Célzott rá, hogy a Kabóca hamarosan megtalálja végleges helyét. A polgármester születésnapra, ahogy illik, tortát hozott.

 
 
Székely Andrea, a Kabóca Bábszínház igazgatója köszönetet mondott azoknak, akik együtt ünnepeltek a bábszínházzal, így a szombathelyi társulatnak és a régi kollégáknak is. Az igazgató beszédéhez a nyolcéves Lilánát kérte segítségül, hogy demonstrálja: a színház életében tíz év nem nagy idő, de gyermek életében igen, hiszen már tud olvasni, írni. Lili az első kabócás gyermek, de a társulat tagjai összesen harmincötöt nevelnek és két unokát: nem csak otthon, a színházban is. Hiszen ez a feladatuk: a magyar és az egyetemes kultúrát közvetíteni élmények és érzékek útján. Ma már a legkisebbektől a középiskolásokig – a babaszínháztól a felnőtt darabokig minden korosztályhoz szólnak. A direktor elismeréssel szólt  a húsz fős társulatról és a háttérben dolgozó kollégáiról. Mind hittel, szeretettel és nagy áldozatokkal működtetik a Kabóca Bábszínházat.
 
 
A tizedik esztendőben a gyerekekkel együtt írnak egy darabot a kabócákról, amelyet decemberben mutatnak be. Januártól májusig Habakuk király és Boróka királyné minden hónapban kihirdet egy-egy kabóca-témát, amelyhez a gyerekeknek lehet történeteket írni, rajzolni, bábokat készíteni, dalokat, zenéket szerezni. Az előadás alkotói összegyűjtik az ötleteket, és annak felhasználásával készítik el az előadást. A darab írója Zalán Tibor, József Attila-díjas költő, a zeneszerző Kövi Szabolcs, a tervező Makai Betti, a rendező Székely Andrea. Azt tervezik, hogy a Kabóciádén már összefoglalót készítenek a gyerekek ötleteiből.
 

 
A gyerekek alkotásait személyesen is el lehet juttatni a bábszínházba, e-mailen is a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre. Januártól május végéig minden hónap utolsó vasárnapján, a családi vasárnapokon is elhozhatják műveiket a gyerekek. Ezeken a családi vasárnapi programokon egy-egy kabócákkal kapcsolatos játék is zajlik majd a bábszínházi előadások mellett. Boróka királyné és Habakuk király vasárnap kihirdette az első témát: bice-bóca kabóca. A gyerekek készíthetnek bármit, ami erről az eszükbe jut, legyen az rajz, szobor, mese, vagy bármi más alkotás.
 
A születésnapi vasárnapon Kabóca Tükör néven kiállítás nyílott, ahol meg lehet tekinteni az elmúlt tíz év alatt született bábokat, díszleteket, így például a Kis hableány, A tó tündére, a Fehérlófia, az Árgyélus királyfi és Tündér Ilona, vagy éppen Pöttöm Panna kellékeit.
 
Ebben az évben minden hónapban lehet találkozni a színház királyi párjával. Minden hónap végén családi vasárnapot tartanak, egy-egy érdekes, izgalmas programmal. Február végén például a kabóca- és bogárbemutató lesz a természettudományi múzeum munkatársával, márciusban  kabóca-és bogárbábokat készítenek, áprilisban animációs filmet a kabócákkal, májusban pedig bogár- és kabócahangokat ismernek meg és verses összeállítást készítenek a bogarakról, kabócákról. Június 17-19-én, a Kabóciádén mutatják be a gyerekektől érkezett alkotások közül a legjobbakat, decemberben pedig a kabócákról készült darabot.
 Forrás: Napló

 

 


Kulturális oldalak, folyóiratok: