Wass Albert műveiből olvastak
2011. február 20. vasárnap, 08:16 Kulturális hírek

Negyven városban tartottak 25 órás Wass Albert felolvasást péntek estétől, többek között Veszprémben is.

Támadják Wass Albertet, így ennek a felolvasó napnak egészen addig apropója lesz, amíg nem kerül megfelelő helyre az irodalomban – véli Gál Tünde szervező. Harmadik alkalommal várták az irodalom szeretőket a Cserhát könyvesboltban pénteken este hat órától. Sokan érkeztek hallgatóként, felolvasásra kevesebben vállalkoztak, így nem sikerült teljesíteni a folyamatos olvasást, éjszaka szünetet tartottak, viszont annál többen érkeztek szombaton napközben.

 
Gál Tünde
 
Porga Gyula eddig valamennyi felolvasáson részt vett. Érdeklődésünkre elmondta, főként Wass Albert meséit szereti, amikből gyakran olvas gyerekeinek. – Jó látni a szervezők lelkesedését, s úgy látom, egyre többen jönnek el erre a programra. A magyar történelem nagyon rögös, számos félreértést található benne, amin az elmúlt 40 év történelem oktatása sem segített. Nagyon fontos, hogy helyükre kerüljenek az értékek, Wass Albertre íróként kell tekinteni, ennek alapján kell megítélni – nyilatkozta a polgármester, aki Az utolsó táltos című monda felolvasásával indította el a 25 órás maratont.
 
Porga Gyula eddig minden felolvasáson részt vett
 
Szombaton a Dózsa iskola tíz alsó tagozatos diákja is csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy néhány sorral hozzájáruljanak a felolvasás teljességéhez. Székely Anna 4. b osztályos tanuló már tavaly is örömmel érkezett, mert mint mondta, nagyon szeret olvasni. Tanárai segítségével ezúttal osztálytársait is elcsalta a könyvesboltba, ahol egy mesét olvastak fel közösen. Kedvenc könyvei közé tartozik A két Lotti, valamint Tom Sawyer kalandjai.
 
Gyerekek is felolvastak a kedvenc meséikből
 
Magyarország mellett Erdélyben és Kárpátalján több ezer o lvasó, irodalom szerető ember vett részt az összefogásban, felhívva a figyelmet az író mellőzöttségének tarthatatlanságára. Wass Albert jól tudta, lelkünkben, hitünkben dől el minden sorskérdés, ezért jelöli meg számunkra egyetlen megoldásként, hogy a szeretet nemzetévé kell válnunk – hangzott el az eseményen.
 
Forrás: Vehir.hu

 

 


Kulturális oldalak, folyóiratok: