Történelmi legendák ragyogása
2011. február 23. szerda, 00:00 Kulturális hírek

Kádár Tibor monumentális képét, székelyföld legendáit megszólaltató triptichonját mutatták be ünnepélyes keretek között tegnap a városházán.

A festészet és a festő diadalának tekinthetjük Kádár Tibor munkáját. Nem véletlenül, hiszen a művész óriásit alkotott. Nem mindennapi műben mutatja be szülőföldjének, Székelyföldnek tájaihoz, a Szent Anna-tóhoz és Bálványos várához kötődő legendákat.

A művész óriási munkára, szinte a lehetetlenre vállalkozott, nem csak a kép méretei miatt, hanem tartalma, és annak megszólaltatása miatt is. A számtalan történelmi mitológiát bemutató illusztráció helyett a történelmi mesék, regék által ihletett önálló műalkotás, festmény született.

Az arany ragyogása, a vörös drámaisága uralja a képet, a képet, melyben kibontakozó alakok, harcosok, földet művelők, anyák, nők, az Apor és a Mikes család pillanatai önálló alkotásként, de egyben szemlélve egységes üzenetként, gondolatként jelennek meg. És ez az üzenet, ez a történelmi múlt adja az igazi erejét a triptichonnak. Aki megtekinti a festményt, aki időt szán arra, hogy a szokásos rohanás helyett egy kicsit megmerítkezzék a látványban, és átadja magát a kép hangulatának, megérezheti Székelyföld történelmének üzenetét, Kádár Tibor gondolatait.

Brányi Mária alpolgármester szerint legjobban azt lehet mondani erre a képi csodára, hogy ragyog, beleragyog az életünkbe.

(Forrás: Vehir.hu)

 


Kulturális oldalak, folyóiratok: