Emléket állítottak a Veszprémben nevelkedett szentnek
2017. május 07. vasárnap, 04:25 Kulturális hírek

Felavatták Árpád-házi Szent Margit szobrát a veszprémi Séd-völgyben, annak a kolostornak a romjainál, ahol a királylány nevelkedett.

IV. Béla király lányáról Turi Török Tibor készített mellszobrot, amit az alkotó Brányi Mária alpolgármesterrel együtt avatott fel.

Az ünnepélyes avatáson a Padányi Gregorián kórusa idézte meg Margit korának egyházi dalait, hangzásvilágát.


Brányi Mária és Turi Török Tibor

A királylány története közismert. Miután a tatárok ellen csatát vesztett Muhinál, IV. Béla király családjával menekülni kényszerült, és ideiglenesen Dalmáciában lelt menedékre. Ott született Margit lánya 1242. január 27-én.

A király, hogy országát megmentse, Istennek ajánlotta lányát, mintegy zálogul Magyarország megmeneküléséért. Hogy ezért vagy más okból, de tény, hogy a tatárok néhány hónapos dúlás után elhagyták a Kárpát-medencét, a királyi család pedig biztonságban hazatérhetett.


Margit háromévesen került Veszprémbe, ahol a domonkos apácák kolostorában nevelkedett egészen tízéves koráig, amikor a budai, később róla elnevezett Margit-szigeten található zárdába költöztették. Itt tett fogadalmat 1254-ben.

Apja később felülbírálta Istennek tett ígéretét, és igyekezett – diplomáciai hasznot remélve – kiházasítani lányát előbb a cseh, majd a lengyel királyhoz. Margit mindkét alkalommal elutasította apja kívánságát, és hű maradt esküjéhez.


Fiatalon, mindössze 27 évesen hunyt el 1270. január 18-án a Margit-szigeten, de csak több mint hétszáz évvel születése után,1943. november 19-én avatta szentté XII. Piusz pápa.

Miután a királylány élettörténetét ismertette, Márfi Gyula érsek megáldotta a műalkotást, ami köré a ZONTA klub tagjai ültettek rózsákat.

Forrás: Vehír.hu

 

 


Kulturális oldalak, folyóiratok: