Kiállításmegnyitóval kezdődött az idei Gizella-napok
2017. május 08. hétfő, 03:29 Kulturális hírek

Ünnepélyes keretek közt, egy kiállítás megnyitóval egybekötve nyitották meg a Gizella-napokat csütörtök este a veszprémi érseki palotában.

Az osztrák-magyar kiegyezés, Ferenc József és Erzsébet királyné megkoronázásának 150. évfordulóját, valamint Erzsébet királyné születésének 180. évfordulóját ünnepeljük ebben az évben. Ez alkalomból nyílt kiállítás Kiegyezés és koronázás – 1867" címmel a veszprémi érseki palotában, ahol Ferenc József többször is megfordult, ezen látogatások emlékeit is megtekinthetik a kiállításon.


Dr. Márfi Gyula érsek

Az egybegyűlteket Márfi Gyula érsek köszöntötte, aki elmondta: öröm számára, hogy az érseki palota a maihoz hasonló rangos eseményeknek ad otthont, és egyre többen és rendszeresen látogatják májustól egészen októberig a palotát. A 150 évvel ezelőtti koronázásra emlékező szentmisén, mely június 10-én a Mátyás templomban lesz, Márfi Gyula érsekatya lesz a főcelebráns.


Porga Gyula polgármester

Porga Gyula polgármester emlékeztetett: már hagyománnyá vált, hogy az érsekség és a múzeum közös kiállítással készül a Gizella-napok megnyitójára.

A HAGYOMÁNY NEM A HAMU ŐRZÉSE, HANEM A LÁNG TOVÁBBADÁSA

 idézte Morus Tamást a polgármester, majd elmondta, hogy a hagyományt nem ápolni kell, mert nem beteg, és nem is őrizni, mert nem rab, hanem továbbadni.

Veszprém tradíciókban gazdag város. Ezen kincseket kell meg megmutatni a jelen emberének, és erre a mai kiállítás jó példa.

A Gizella-napokkal felelősséget vállaltak arra, hogy a történelmet ne megismételjék, hanem közzé tegyék az emberek számára, és a várost élettel töltsék meg.


Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg

A kiállításon beszédet mondott HabsburgLotharingiai Mihály főherceg, a Mindszenty Alapítvány elnöke, Erzsébet királyné ükunokája és Szelke László történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi adjunktusa.

HabsburgLotharingiai Mihály főhercegtől megtudhattunk Erzsébet királynéról eddig nem hallott történeteket, Szelke László történész pedig az 1867-es kiegyezéséről tartott előadást.


A kiállításon megtekinthetőek az 1848-tól a kiegyezésen át a millenniumi koronázás eseményéig fennmaradt emlékek. Ezen emlékeken kívül Jókai Mór és Mikszáth Kálmán visszaemlékezéseiből is válogattak a kiállításra a szervezők. Valamint megtekinthető az a püspöki ornátus, melyet még Erzsébet királyné adományozott Ranolder János veszprémi püspöknek.

A megnyitón közreműködött a Mendelssohn Kamarazenekar.

Forrás: Vehír.hu

 

 


Kulturális oldalak, folyóiratok: