Bemutatták az Erdély fotóalbum-sorozat új köteteit
2017. december 03. vasárnap, 22:26 Kulturális hírek

Az Erdély  Mezőség  A Holt-tenger tükrében és az Erdély – Jókai Mór  Az Anna-báltól a Szent Anna-tóig címeket viselő köteteket a Hangvillában mutatták be péntek délután. Az est védnöke Némedi Lajos, alpolgármester volt.

A kétszemélyes PéterPál Könyvkiadó Váradi Péter Pál - Lőwey Lilla: ErdélySzékelyföld című honismereti fotóalbum-sorozat gondozása céljából jött létre.

A Veszprémben élő házaspár és egyben szerzőpáros gyökerei Erdélybe nyúlnak.

A szerzőpáros gyűjtőmunkája során bejárta egész Székelyföldet, bemutatta minden települését, természeti tájait, kutatott Kalotaszeg magyar falvaiban, majd az ezeréves határt ölelő Déli- és Keleti-Kárpátok feltérképezése következett.

A színes képekkel illusztrált honsismereti fotóalbum-sorozat egyes darabjai megörökítik a történelmi múltat, a földrajzi környezetet, az adott tájegység hagyományait, népművészetét, pillanatképekkel bemutatják az erdélyi magyarság hitéletét, valláskultúráját.

A legfrissebb honismereti kötet, az Erdély  Mezőség  A Holt-tenger tükrében bemutatja a tóvidék magyarsága és dimbes-dombos tájai mellett a 110 éve született Wass Albertet, a 90 éve született Sütő Andrást, valamint Makkai Sándort, gróf Bánffy Miklóst, Kemény Zsigmondot és az értékmentő Kallós Zoltán Alapítvány tevékenységét Válaszúton.

Kiemelték még a hagyományőrző Szék települést, Pusztakamarást, Szépkenyerűszentmártont, Bonchidát és Szamosújvárt.

Az irodalmi fotóalbumok híres erdélyi költőket, írókat, kiemelkedő személyiségeket mutatnak be életük és munkásságuk alapján. A legújabb kötet Jókai Mór barangolásairól szól.


Dr. Navracsics Tibor

A könyvbemutató vendége Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa volt, aki köszöntő beszédében kiemelte:

"Emlékezetes nap a mai, 99 éve, december 1-én Gyulafehérváron egy kisebbség kimondta Erdély, s Partium elszakadását Magyarországtól. Tudunk olyan időszakokról, amikor Magyarország szinte nem is volt, és Erdély őrizte meg a magyar államiság hagyományait, a magyar kultúrát, és olyan időszakokról is, amikor mindent megtett azért, hogy Erdély különállása megszűnjön. Akárhogy is alakult a kapcsolat, mindig volt benne egy kölcsönös vágyódás, Erdély mindig fontos helyet foglalt el a magyar kollektív emlékezetben, különleges helyet foglaltak el az erdélyi városok, az erdélyi kultúra. Ez a könyvsorozat egy misszió is egyben. A honvágy, ami 99 éve jellemzi az erdélyi és magyar kapcsolatot, egy olyan kölcsönös szellemi éhség, ami azt mutatja, hogy a két tájegység között 99 éve erőszakkal elvágtak valamit, amit megpróbálunk valami mással pótolni".

Forrás: Vehír.hu

 

 


Kulturális oldalak, folyóiratok: