A Mikulás a 25 éves Kukkantó Egyesület díjátadóján
2017. december 07. csütörtök, 08:01 Kulturális hírek

Tehetséges gyerekeket díjaztak múlt héten a városházán a Kukkantó Egyesület Veszprémi Vakáció című országos vers- és prózaíró pályázatának keretében.

A kisiskolásokat és óvodásokat a lappföldi Mikulás is meglepte, akivel közösen ünnepelték meg az egyesület 25 éves fennállását.

A Kukkantó Baráti Egyesület 25 éve áll a Veszprém Televízió 1990-ben indult Kukkantó című gyermekműsora mögött és segíti gyermek- és családi programok megszervezését.

A kezdetben még csak tízperces műsor ma már 25 percesre nőtt, az egyesület pedig az adáson kívül is igyekszik minél több kreatív, szórakoztató, igényes és tartalmas családi programot nyújtani, amelyekkel a gyerekek hasznosan tölthetik el szabadidejüket.

Fő célkitűzésük ezen felül a magyar nyelv és kultúra ápolása, valamint a tehetséggondozás. Rendszeresen tartanak klubfoglalkozásokat filmvetítéssel, előadásokkal, vendégművészekkel, együttesekkel és játszóházzal.

Az összejöveteleken a hagyományok megismerése mellett más kultúrák felfedezésére is lehetőség van, de fontos szerep jut a szociális érzék fejlesztésének, az emberi értékek átadásának is.


Somody Zsuzsa

Az egyesület az elmúlt 25 évben folyamatosan arra törekedett, hogy minél szélesebb körben közvetítse a magyar gyermek kultúrát, amelynek eredményeként az ország számos televíziójába eljutottak munkáikkal, a negyed százados fennállást pedig egy olyan lokálpatrióta pályázattal szerették volna ünnepelni, amely helyi, de mégis túlmutat a város határain, és megmutatja, mennyi tehetséges gyermek él közöttünk – mondta el Somody Zsuzsa, a Kukkantó műsor létrehozója és az egyesület alapítója.

Ennek apropóján hirdették meg „Veszprémi Vakáció” című vers- és prózaíró pályázatukat az alsó és felső tagozatos diákok között. A gyerekek szabadon nyújthatták be írásaikat, akár rajzzal is illusztrálva azt, csupán annyi volt a kikötés, hogy valamilyen veszprémi élményhez kapcsolódjon.

„Ezzel az alkotóknak lehetőség nyílt már kicsiként felfedezni, mennyi érték van körülöttünk, és sikeresen bizonyították azt is, hogy Veszprém valóban egy olyan hely, ahol nagyon jó lenni” – tette hozzá Somody.

A legkiválóbbnak ítélt pályamunkák elkészítőit végül kedden délelőtt díjazták a városházán.


A Mikulás-napi ünnepséghez versmondás is jár

Az eseményen meglepetésvendégként az önkormányzat és a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület jóvoltából a lappföldi Mikulás is részt vett, aki minden díjazottat személyesen köszöntött.

Joulopukki egyébként nem először látogat városunkba, az elmúlt 16 évben minden alkalommal meglepte a veszprémi gyerekeket. Idén ráadásul épp egy nappal a finn függetlenség kikiáltásának 100. évfordulója előtt érkezett, így a finn-magyar barátság ápolásának pillanata is volt a rendezvény.

Nemcsak a gyereket díjazták ugyanakkor az eredményhirdetésen: az egyesületet kezdetektől támogató önkormányzat nevében Brányi Mária méltatta a Kukkantó csapatát, az értékteremtő munka elismeréseként pedig emlékoklevelet nyújtott át, majd az évforduló örömére egy tortával kedveskedtek a gyerekeknek, amelyet a Mikulással közösen fogyasztottak el.

Joulopukki természetesen a város többi gyerkőcére is gondolt: őket az Óváros téren felállított Hógömb sátorban várta.

Forrás: Vehír.hu

 

 


Kulturális oldalak, folyóiratok: