Új helyszínek és operanap a VeszprémFesten
2018. április 03. kedd, 05:34 Kulturális hírek

Miklósa Erika, José Cura és Lajkó Félix is fellép a VeszprémFesten

Új helyszínek, operanap és neves fellépők színesítik a 15. VeszprémFest programját július 1114. között.

Mészáros Zoltán fesztiváligazgató a fellépőket bemutató budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a rendezvényt Bob Marley legnagyobb fia, Ziggy Marley fellépése indítja július 11-én. A Grammy-díjas jamaicai reggae énekes először koncertezik majd Magyarországon.

Másnap két nemzetközileg is elismert, fiatal fellépő is koncertet ad. Előbb Amy Macdonald skót énekes, dalszerző ad koncertet, a művész szintén először lép fel Magyarországon. Őt Aloe Blacc, a panamai gyökerekkel rendelkező amerikai művész követi, aki zenéjében a soul, a folk és a popzene elemeit vegyíti.

A fesztivál nagyszínpadi koncertjeinek idén az egykori érseki pihenőkert, mai nevén História kert ad otthont, a programok esőhelyszíne a Veszprém Aréna lesz.

 

Mészáros Zoltán fesztiváligazgató és Porga Gyula polgármester a sajtótájékoztatón

Mészáros Zoltán kiemelte, a 15. évforduló alkalmából meghívják a fesztiválon korábban önállóan már bemutatkozó operaprodukciók sztárjait.

Felidézte, a fesztivál programjai az első hét évben az operaprodukciókra épültek. Július 13-án, pénteken Miklósa Erika Kossuth és Liszt-díjas szoprán énekesnő, Rost Andrea Kossuth- és Liszt-díjas szopránénekesnő, José Cura világhírű argentin tenor és Ramón Vargas mexikói tenor lép fel, a műsorban Mozart, Puccini, Verdi, Donizetti és Bernstein művei is szerepelnek, mondta Bátor Tamás, a Művészetek Palotája programigazgatója. Az operaesten a Magyar Állami Operaház zenekara működik közre.

José Cura a sajtótájékoztatón arról beszélt, mindig különlegesek számára a veszprémi fellépések, nemcsak zenei, hanem személyes okokból is, a művész ugyanis a város díszpolgára. Hozzátette, a fesztivál folyamatosan fejlődik, júliusban harmadszor lép fel Veszprémben. Miklósa Erika elmondta, kultúrtörténeti pillanat lesz az operaest, ugyanis először énekel együtt José Curával.

A fesztivál zárónapján, július 14-én, szombaton Joss Stone angol énekes ad koncertet. A Grammy-díjas előadó másodszor lép fel Magyarországon.

 
Lajkó Félix, Miklósa Erika és José Cura a fesztivál sajtótájékoztatóján

A fesztiválon új helyszín is debütál, a jezsuita templomkertben három egymást követő este más-más formációval mutatkozik be Lajkó Félix.

A Liszt Ferenc-díjas hegedűművész július 11-én a Volosi nevű lengyel népzenei együttessel, másnap este Jojo Mayer New Yorkban élő svájci dobossal lép fel, míg július 13-án szólókoncertet ad.

Porga Gyula polgármester kiemelte, a VeszprémFest a megyeszékhely rendezvényeinek egyik zászlóshajója, az elmúlt másfél évtizedben átalakította a város pozíciójáról való gondolkodást.

A polgármester úgy vélte, a kulturális tartalom mellett a szolgáltatásokban is komoly fejlődésen ment át a fesztivál, amely a város Európa Kulturális Fővárosa 2023 projektjének egyik erőforrása.

A VeszprémFest kísérőrendezvényeként nyolcadszor szervezik meg a Rozé, rizling, jazz napokat július 6. és 15. között az Óváros téren, ahol a tíz nap alatt harminc koncertet adnak a fiatal hazai jazz és blueszenészek, a térre harminc borász települ ki.

A rendezvény idején Sánta István Csaba fotóriporter zenészportréiból nyílik kiállítás, és a szervezők ezúttal is meghirdetik Az én házam, én tornyom, én városom című rajzpályázatot általános iskolásoknak. A díjazott alkotásokat a Rozé, rizling, jazz fesztivál napjainak estéin vetítik a városháza falára és a Tűztoronyra.

 
Forrás: Napló-Online.hu
(Kép: Pesthy Márton)
 
 
 


Kulturális oldalak, folyóiratok: