Neves művészek a veszprémi Auer fesztiválon
2018. július 03. kedd, 11:07 Kulturális hírek

A Mendel­ssohn Kamarazenekar augusztus 1–5. között negyedik alkalommal szervezi meg az Auer fesztivált.

A programsorozatot azzal a céllal rendezik, hogy Auer Lipót szülővárosába, Veszprémbe hozza azokat a művészeket, akik a nemzetközi zenei élet főszereplőiként a világ legjelentősebb koncerttermeiben lépnek fel.

2015 óta olyan világhírű muzsikusok tisztelegtek Auer emléke előtt Veszprémben, mint Vadim Repin, Mischa Maisky, a Borogyin vonósnégyes, Yuri Bashmet, Kocsis Zoltán, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Ránki Dezső, a Keller kvartett, valamint Ray Chen.


Porga Gyula és Kováts Péter a sajtótájékoztatón (Kép: Balogh Ákos)

A veszprémi születésű Auer Lipót (1845–1930) hegedűművész, karmester és zenepedagógus, a világ zenei életének meghatározó alakja, az orosz cár szólóhegedűse, államtanácsos, a Szentpétervári Konzervatórium professzora, az Orosz Zenei Társaság igazgató-karmestere volt.

Az idei fesztivál egyik legkülönlegesebb vendége Gidon Kremer lesz, aki a rendezvény záró napján, augusztus 5-én új felfedezésekkel érkezik a pódiumra, Yulianna Avdeeva zongoraművész, Giedre Dirvanauskaite gordonkaművész és a Mendelssohn Kamarazenekar társaságában – ismertette a programot Kováts Péter fesztiváligazgató.

 
Gidon Kremer

Augusztus 3-án David Geringas világhírű gordonkaművész lép fel, a Kossuth-díjas karmester, Vásáry Tamás a nyitónapon, augusz­tus 1-jén vezényli a Mendelssohn Kamarazene­kart.

A hangversenyen elhangzik Mozart Esz-dúr zongoraversenye a fiatal, versenygyőztes zongoraművész, Fejérvári Zoltán előadásában, valamint Mozart g-moll szimfóniája. Másnap hallhatjuk a Fülei Balázs, Kováts Péter és Varga István alkotta Auer Triót.

Herczku Ágnes és művészbarátai, valamint a világon egyedüli Grammy-díjas klezmeregyüttes, a New York-i Klezmatics is fellép Veszprémben.

 

A Grammy-díjas Klezmatics együttes

A fesztivál célkitűzése, hogy versenygyőztes fiataloknak is lehetőséget adjon a bemutatkozásra, idén a Kállai Vonósnégyes és a veszprémi Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekar koncertezik.

Kováts Péter elmondta, a hangversenyeket a Hangvillában és a megyeházán tartják, a fesztivál házigazdája, szervezője a Mendelssohn Kamarazenekar, mely három koncerten kíséri a fellépő vendégeket.

Porga Gyula úgy fogalmazott: Veszprém attól különleges hely, hogy vannak itt született, tehetséges, lokálpatrióta emberek, akik kötődnek a városhoz, itt valósítják meg álmaikat. A polgármester szólt arról, hogy a közönség eddig is remek koncerteket kapott, s el is várja a magas minőségű programot.

További részletek a fesztivál honlapján itt >>

 
Forrás: Napló-Online
 
 
 


Kulturális oldalak, folyóiratok: