Mindenki másképp egyforma
2018. szeptember 13. csütörtök, 18:34 Kulturális hírek

Csütörtökön tartották meg a II. Megyei Esélyegyenlőségi Napot a Szent Imre téren, ahol a fogyatékkal élő embertársaink az mutatták meg, hogy nem terhei, hanem értékei társadalmunknak.

A Veszprém Megyei ÉFOÉSZ Közhasznú Egyesület, a Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézménye, a Veszprém Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház, és a Veszprémi Fogyatékosügyi Kerekasztal szervezetei idén is megszervezték a rendezvényt, amelynek célja a társadalmi érzékenyítés, a tolerancia és az elfogadás erősítése, illetve annak bemutatása, hogy a fogyatékkal élők – minden huszadik embertársunk – egyenjogú tagjai társadalmunknak.

A Szent Imre téri rendezvényen - ahol a vásárban a fogyatékkal élők által készített kézműves árukat is meg lehetett venni -, a kulturális programok során láthattuk, hogy a fogyatékkal élők ugyanúgy képesek bármire, mint a többi ember.

A rendezvény védnökei:
Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke
Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő
Ovádi Péter országgyűlési képviselő
Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere
Bernáth Ildikó, a Támogatott Lakhatás Nagykövete

Polgárdy Imre, Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke megnyitó beszédében azt mondta, a fogyatékkal élő személyek valamiben mások: "Több bennük a fény. Tőlük lehet csak igazán kitartást, tiszta életörömet, lelkesedést tanulni. Olyan sok van nekik, hogy örökké csak adnak belőle.” – mondta. ,,Adnak nekünk, akik erősnek és egészségesnek gondoljuk magunkat."


Polgárdy Imre

Nem csak megismételtük, hanem még gazdagabbá sikerült tenni a szervezőknek a rendezvényt  mondta köszöntő beszédében Porga Gyula polgármester.

,,Egy városban nemcsak az épületeket kell karbantartani, felújítani, hanem a városi közösségeket is folyamatosan erősíteni, gazdagítani kell. Akkor tudunk igazán sikeresek lenni, ha ebben a közösségépítésben minden veszprémi részt vesz."

A polgármester kiemelte, a város fogyatékkal élő lakosai is építő, aktív tagjai a közösségnek.


Porga Gyula

„A testi vagy szellemi hátrány önmagában nem fogyatékosság, csak mások hozzáállása teszi azzá, tehát az, ahogyan sérült embertársainkhoz viszonyulunk. Akkor tudunk tenni a legtöbbet, ha felismerjük azt, hogy ha mások is vagyunk, de egyformák.” – mondta beszédében Rybár Judit, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Veszprém Megyei Kirendeltségének igazgatója.

A köszöntő beszédek után a fogyatékkal élő személyek léptek színpadra, akik kulturális programjaikkal megmutatták, hogy ők is aktív, értékes részei a városi közösségnek.

A II. Megyei Esélyegyenlőségi Napon felléptek:
Göllesz Viktor Fogyatékos Személyek Nappali Intézménye
Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesület – Ajkai csoport
Mozgássérültek Aktív Egyesülete – RollingCountry Kerekesszékes Tánccsoport
Fogyatékosok Nappali Intézménye, Pápa
Bóbita-ház Fogyatékosok Napközi Otthona
Csend Világa Alapítvány
Molnár Gábor Műhely Alapítvány
„Életlehetőség” Szociális Nappali Intézmény
Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézménye:

- Dáka szakintézmény
- Kamond részleg
- Lesencetomaj részleg
- Nyírlak részleg
- Darvastó részleg
- Fenyveserdő Otthon.


Forrás: Vehír.hu
(Kép: Kovács Bálint)
 
 
 


Kulturális oldalak, folyóiratok: