In memoriam Veress D. Csaba
2018. szeptember 25. kedd, 20:11 Kulturális hírek

Veress D. Csaba történészről, a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság egykori kutató-történészéről emlékeztek meg kedden egy konferencia keretében a Városháza Kossuth-termében.

Az MTA VEAB Történettudományi Szakbizottsága, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Laczkó Dezső Múzeum, a Magyar Történelmi Társulat, valamint a Kodolányi János Egyetem Emlékezetpolitikai és Történetírás-kutató Intézete által szervezett emlékülés előtt megkoszorúzták Veress D. Csaba sírját a Vámosi úti temetőben.

„Csaba emlékének adózni kell” – nyitotta meg a konferenciát dr. Vizi Tamás, az MTA VEAB Történettudományi Szakbizottság elnöke, aki 30 éves ismeretséget és barátságot ápolt a történésszel. „Adózni kell egy olyan történészi, tanári, muzeológusi levéltárosi, kutatói munkának, amit az ő neve fémjelez.”  mondta.

Ezt követően Porga Gyula, Veszprém polgármestere, a konferencia védnöke mondott köszöntőt.

Városunk gazdag a szellemi építményekből; ezek kevésbé láthatóak, s most az a feladat, hogy kirajzoljuk őket – kezdte a polgármester beszédét, majd hangsúlyozta, azért is nagy értéke a térségnek Veress D. Csaba életműve, mert a történész a hétköznapi ember szintjén tudta elmesélni a történeteket.

S. dr. Perémi Ágota múzeumigazgató is köszöntötte a konferencia résztvevőit. Veress D. Csaba könyvei tankönyvekké, alapművekké váltak – ismertette a történész munkásságát a múzeumigazgató.

Nem kioktató, hanem oktató, egyenes, karakán személyisége volt, humoros történetekkel, vidámságával belopta magát az emberek szívébe.

Több mint 30 megjelent könyvet és számos publikációt írt, s ezt a felhalmozott tudást szívesen, színesen, közérthetően osztotta meg másokkal, és ez az életműve halhatatlan – mesélte a történészről S. dr. Perémi Ágota.

A konferencia előadásainak megkezdése előtt dr. Vizi László Tamás és dr. Hermann Róbert aláírták az MTA VEAB Történettudományi Szakbizottság és a Magyar Történelmi Társulat közötti együttműködési megállapodását.

Forrás: Vehír.hu
(Kép: Domján Attila)
 


Kulturális oldalak, folyóiratok: