Színes ősz a múzeumban
2018. október 03. szerda, 06:48 Kulturális hírek

Kedden délután tartotta az őszi programokat bemutató sajtótájékoztatóját a Laczkó Dezső Múzeum. S. dr Perémi Ágota, a múzeum igazgatója ismertette az eseményeket, melyek számos újdonságot és sokszínűséget rejtegetnek magukban.

Október negyedikén öt órától a Bakonyi Ház gyerekszemmel című eseménytől színesedik az ősz. A rendezvényre elsősorban a város óvodapedagógusait várják; a házban a paraszti élet hétköznapi és ünnepi eszköztárát, tárgyi kultúráját mutatják be.

Tizennyolcadikán Kisfaludi Stróbl Zsigmond, kétszeres Kossuth-díjas szobrászművésznek nyílik kiállítása. Az alkotó legismertebb műve a budapesti Szabadság-szobor, de a köztéri alkotásai mellett zsánereket és portréalakokat is készített. A veszprémi kiállítás anyagában a zalaegerszegi múzeumban őrzött művészeti hagyaték fő művei lesznek.


Vándorkiállítás keretén belül Semmelweis Ignácnak, „az anyák megmentőjének” is kiállítása nyílik. A november közepén tartandó megnyitón egy különösen ötletes kezdeményezésre gondoltak a szervezők: a fél ötös kezdés előtt egy témába vágó véradást is rendeznek, hirdetve annak fontosságát. A kiállítás anyaga egyébként személyes és ritka tárgyak, levelek bemutatását is magában foglalja.

A kiállítások mellett a Múzeumi Szabadegyetem és a tehetséggondozás is szerepet kap. Többek között a Laczkó Dezső Múzeum is helyszínt ad a november tizennégy és tizennyolc között tartandó Veszprémi Egyetemi Színpadi Találkozónak, csakúgy, mint a tavalyi évben.

A sajtótájékoztatón szó esett még egy kis apróságról is, ez pedig egy plüss, amely a múzeum kabalájaként egy sajátos történetet jelenít meg, hiszen a plüssállat, egy kavicsfogú álteknős – mely fajt Laczkó Dezső fedezett fel a városunkban –, így stílusosan Dezsőkének nevezték el. A kabalával majd egyre többet lehet találkozni, de a közeljövőben külön sajtótájékoztatót is szerveznek a téma köré, melyre minden múzeumkedvelőt is szeretettel várnak.

Forrás: Vehír.hu
(Kép: Kovács Bálint)

 

 


Kulturális oldalak, folyóiratok: