Erdély köszönt ránk Wass soraiból
2019. február 24. vasárnap, 23:00 Kulturális hírek

Wass Albertre emlékeztek pénteken a Városházán: az író-költő 21 éve, 1998 februárjában hunyt el. Műveit idén is 25 órán át olvassák fel a Pannon Egyetemen.

Az irodalmárnak még 2011-ben állítottak szobrot a veszprémi Városháza aulájában: Raffay Béla alkotása előtt azóta rendszeressé váltak a februári megemlékezések.

Ezúttal Czaun János önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket az Új Egyesség Közhasznú Egyesület által szervezett főhajtáson, ahol az egybegyűltek együtt tiszteleghettek – ahogy Czaun fogalmazott – a magyar Saint-Exupéry emléke előtt.


Némedi Lajos

A megemlékezés szónoka Némedi Lajos alpolgármester volt, aki kijelentette: Wass Albert minden egyes alkotása az elkötelezettség vallomása volt.

Wass hőseit az égbolt felé törekvő hegyek szálegyenes szálfái kísérték, illatos kaszálók ezer virágból szőtt tarka szőnyegein lépkedtek, a hegyi patakok megejtő csobogása ölelte őket körül. Wass Albert minden sorából édes Erdély köszönt ránk és dalol a lelkünkben, elkalauzol bennünket a balladák földjére.

Wass Albert a két világháború közötti erdélyi irodalom elismert személyisége volt, műveit az anyaországban is jól ismerték. Kényszerű emigrációja után azonban szinte teljesen kiesett a köztudatból, a politikai hatalom tudatosan teljes feledésre ítélte műveit. Írói tevékenységét Amerikában folytatta, de sosem feledte az otthont, haláláig nyugtalanította a kényszerű elszakadás gondolata.

Némedi hozzátette: Wass népszerűsége a feledés évtizedei után ismét népszerűek lettek, munkáinak többségét tízezrek vásárolják, olvassák, megízlelve az erdélyi nyelvet, melynek a szerző igazi nagymestere volt. Az alpolgármester hozzátette: Wass Albert szobra emlékeztesse a Városházára betérőket nap mint nap az író hagyatékára, mert a múltból a jövendőbe csak igazi értékeket érdemes átvinni, de azt mindenképpen át kell vinni.


Ovádi Péter országgyűlési képviselő is felolvasott Wass egyik művéből

A hétvégén tovább folytatódott az íróra emlékezés: a Pannon Egyetemen idén is 25 órás felolvasást szerveztek munkáiból, melyhez kapcsolódóan rajzpályázatot is hirdetett általános iskolások részére az egyesület.

 
Forrás: Vehír.hu
(Kép: Kovács Bálint)

 

 


Kulturális oldalak, folyóiratok: