Újraindul a veszprémi identitást erősítő filmsorozat és vetélkedő
2019. május 12. vasárnap, 09:31 Kulturális hírek

A tervek szerint idén ősszel folytatják a 2012-ben indult „Ismerem a városom ?!” című ifjúsági ismeretterjesztő sorozatot.

Az „Ismerem a városom ?!” című helytörténeti filmsorozat és az ahhoz kapcsolódó vetélkedőt és döntő televíziós megjelenését és közvetítését 2012 és 2013 között valósította meg a Veszprém Tv Kukkantó című gyermekműsora.

Az ifjúsági ismeretterjesztő sorozatban a kezdetektől a XX. század elejéig mutatták be komplex módon, neves szakemberek közreműködésével és igényes szakanyagok felhasználásával Veszprém város történetét.


Csütörtökön a Városháza Kossuth termében mutattak be egy epizódrészletet.

– A fiatalok és a felnőtt nézők széles körében is fel tudtuk ébreszteni a kíváncsiságot a város múltja, híres veszprémi személyek, események, épületek, műemlékek iránt  mondta csütörtök délután sajtótájékoztató keretében Némethné Károlyi Jolán önkormányzati képviselő, aki civil foglalkozása szerinti szaktanárként (Deák Iskola) vezette a programot.

A különböző történelmi korszakokat bemutató epizódokat a „Veszprém története a kezdetektől napjainkig…” című könyv felhasználásával, valamint múzeumi szakemberek, helytörténészek, művészettörténészek bevonásával készítették el, ezekhez online feladatsorokat is kapcsoltak. A vetélkedőre a város minden iskolájából több mint hétszázan regisztráltak.

A mérések szerint a régióban 120 ezer főre tehető azoknak a száma, akik figyelemmel kísérték a Somody Zsuzsanna szerkesztésében és rendezésében készült 10 részes, epizódonként 20 perces részeket.

Porga Gyula polgármester szerint a sorozat sikeresnek mondható, hisz a filmen keresztül látható, hogy Veszprém mennyire gazdag történelmi múlttal rendelkezik, a majd’ minden iskolából érkező regisztráció pedig azt bizonyítja, hogy a gyerekek szerették a programot, és azt is, hogy Veszprém erős közösséget tudhat magáénak. Hogy a sorozatot még több diákhoz eljuttassák, a polgármester DVD formátumban adta azt át a veszprémi iskolák képviselőinek


Porga Gyula polgármester

Porga úgy látja, ha az erős közösséget és a város iránti szeretetet megőrzik a helyiek, a 2023-as EKF projekt után elmondhatjuk, hogy „jól sáfárkodtunk a lehetőségekkel.”

A 2012-ben indult vetélkedőt és filmsorozatot annak idején Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesként támogatta. A most már oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi uniós biztos úgy látja,

AZ „ISMEREM A VÁROSOM ?!” AZ EKF-PROJEKT ELŐKÉSZÍTÉSÉT IS ERŐSÍTHETI, HISZ A TERVEK SZERINT IDÉN ŐSSZEL ÚJRAINDUL A SOROZAT.


Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Navracsics Tibor uniós biztos

 A város történelmét és közösségét nem csak szeretni, hanem ápolni is kell. Ha ezt nem tesszük, nem az otthonunk, hanem csak lakóhelyünk lesz Veszprém. Az Európa térképére Veszprémet felhelyező EKF 2023 projekt a városhoz való tartozásunkat és önazonosságunkat erősítheti meg, melynek szerves része a filmsorozat és vetélkedő – fogalmazott.

Forrás: Vehír.hu
(Kép: Kovács Bálint)
 
 
 


Kulturális oldalak, folyóiratok: